Chios (Egeïsche Archipel)

Plaatsen > Chios

Het eiland Chios ligt voor de Tuske kust en is onderdeel van de Egeïsche Archipel.

Het grote (852 Km2) eiland Chios is vrij rustig gebleven en de attracties zijn verborgen in het binnenland. Relatief minder toeristisch, mede door een lelijke haven en het ontbreken van dichtbij gelegen goede stranden of een fotogenieke omgeving.

Om het eiland recht te doen moet je ver van de hoofdstad Chios het binnenland in naar de mooiste vruchtbare valleien van het hele gebied.

Inderdaad, het landschap is het beste van Chios en de alom aanwezige mastiek (een kleverig spul dat gebruikt wordt als kauwgum). Het meeste van het eiland is bergachtig, met mastiek struiken op de hellingen in het zuiden, het noorden is meer bedekt met wouden (grote branden hebben hier behoorlijk wat schade veroorzaakt). 

Er zijn behoorlijk wat kleine dorpjes op het eiland, waarvan Pygri het grootst en het mooist is; met leuke witte huisjes en een plein dat is beschilderd met een grote variëteit aan geometrische blauwe patronen die doorlopen tot aan de onderkant van de balkons. 

Dichtbij ligt het kleinste mastiek dorpje Armolia met een potten bakkerij. Mesta is ook de moeite waard; er staan nog veel middeleeuwse huisjes en de grootste kerk van het eiland, het heeft nog een echte middeleeuwse uitstraling. 

Anavatos, hoog in de bergen, is een verlaten middeleeuwse stad die boven de mooie ruines ook nog mooie uitzichten heeft. 

Even voorbij Vrondatos ligt Kalamaris, een rustige plaats met in de omgeving enkele kleine privé strandjes en wat mogelijkheden om te wandelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *