Dafni

Plaatsen > Dafni

Dafní, 16.000 inwoners, ligt 11 km buiten Athene, aan de Heilige Weg naar het vroegere heiligdom van Éleusis. De belangrijkste bezienswaardigheid is het Byzantijnse Klooster. De naam van de stad is afgeleid van het Griekse woord dafnè wat laurierboom betekend. 

Geschiedenis
Op de plaats waar nu Dafní ligt bouwden de oude Atheners een heiligdom voor Apollo, dat in 395 n.C. werd verwoest door plunderende Goten.

In de 6e eeuw werd onder keizer Justinianus een klooster gesticht op de plek van de oude tempelruïnes gewijd aan de Hemelvaart van Maria. Eind 11e eeuw, de tweede bloeiperiode van de Byzantijnse kunst, werd het kloostercomplex totaal vernieuwd met als pronkstuk een grote kerk die met schitterende mozaïeken werd versierd.

In 1458 schonken de Turken het klooster aan de orthodoxe christenen. Uit die periode dateren de huidige kloostergang en de monnikenverblijven. Tijdens de Griekse Onafhankelijkheidsoorlog had het klooster veel te lijden, en werd uiteindelijk door de monniken verlaten in 1821. Eerst na 1890 werd de kerk gerestaureerd en werden de gehavende mozaïeken in eer hersteld. De oorspronkelijke marmeren vloeren en wandbekledingen zijn niet bewaard gebleven, en ook de mozaïeken hebben erg geleden, maar toch is de kerk van Dafní een hoogtepunt van Byzantijnse kunst met een onverwacht romantische binnenhof. Het is nu een museum

Wijnfeest
In de buurt van het klooster wordt in augustus/september in een mooi park het beroemde “wijnfeest van Dafní” gevierd. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *