Epidavros

Plaatsen > Epidavros

Naam van een aantal Griekse plaatsen, in het bijzonder een plaats in het gebied van Argos, waar zich een zeer beroemd heiligdom van Aesculapius bevond. Daar had zich een centrum voor genezing- en rustzoekenden ontwikkeld, dat o.a. een hotel met 160 kamers, een bibliotheek, een stadion en een (goed bewaard) theater bezat. De tempel, het Asklepieion , was zeer rijk dankzij de giften van dankbare patiënten. Sulla plunderde in 86 v.Chr. het heiligdom om zijn soldaten te betalen. Het heligdom van Asklepios  is een bezoekje waard, evenals het kleine museum. Er wordt nog volop gegraven en gerestaureerd.

De stad van het antieke Epidavros was op dezelfde plaats gevestigd als het hedendaagse dorp Palia Epidavros. (Oud Epidavros). Het is een dorp aan zee met een kleine haven. Palia Epidavros wordt omgeven door olijvengaarden en sinaasappelbomen en heeft mooie strandjes met taverna’s. Zeven km. naar het noorden, aan de voet van de berg Akros ligt het dorp Nea Epidavros (Nieuw Epidavros). Iets verder komt je bij het eenzame klooster van Agnounda met Byzantijnse fresco’s.

Tegenwoordig is Archaia Epidavros een vissersdorp met 2000 inwoners. In het voor- en najaar geurt het hele dorp naar de sinaasappelbloesem en in de zomer is er een gezellige drukte van toeristen. 

De vele strandjes bieden de nodige verkoeling en de spreekwoordelijke gastvrijheid van de Grieken maakt dat u zich snel thuis voelt in Archaia Epidavros. Epidavros heeft vier verschillende stranden en ze zijn alle vier een bezoekje waard.
Het eerste strand situeert zich in de eerst baai en heet Kalamaki beach. Om dit strandje te bezoeken moet men even te voet over een bergflank. Het strand is erg rustig en het water is er ook zeer mooi.
Het strand dat daar bij aansluit is Vagonia beach. Op dit strand staat ook Kantina Katarina. Dit is een zeer primitieve caravan, maar men kan hier wel heel erg lekker eten. Op dit strand is wel erg weinig schaduw.
Het derde strand is het strand bij Nisi. Dit is gelegen op de overgang tussen de twee baaien en is vlak bij het kleine theater. Dit strand heeft ook een kantine waar men ’s middags een hapje kan eten.
Het vierde strand is veel groter en langer dan de drie vorige stranden. Dit is het strand bij Galasi. Op dit strand kan men zonnebaden bij Kantina Mike, Hotel Appolon, Camping Bekas of camping Nikolas 2.

Iedere zomer is er in het weekend een markt met alle agrarische producten die de omgeving biedt.

Epidavros huisvest het best bewaarde theater van Griekenland uit de vierde eeuw voor Chr. met 12000 tot 14000 zitplaatsen wordt in de zomer nog steeds gebruikt voor voorstellingen van de klassieke drama’s (Epidavros Festival). Het meest verbazingwekkende is de geweldige akoestiek. Men noemt het ook het wonder van Epidavros en tot op de laatste rijen hoor je zelfs het kleinste geluid. In het theater van Epidavros worden in de maanden juli en augustus op vrijdag en zaterdag om 21.00 uur klassieke Griekse drama’s opgevoerd.

Eén gedachte op “Epidavros

 1. Rob Kruyswijk

  Goedemiddag,
  De informatie lezende zie ik dat e.e.a. een updated behoeft.

  Het strand dat daar bij aansluit is Vagonia beach. Op dit strand staat ook Kantina Katarina, maar men kan hier wel heel erg lekker eten.
  [ Kantine Katarina is. Inmiddels alweer 2 jaar gesloten, zoal de meeste caravan kantina’s]
  Op dit strand is wel erg weinig schaduw.
  Het derde strand is het strand bij Nisi. Dit is gelegen op de overgang tussen de twee baaien en is vlak bij het kleine theater. Dit strand heeft ook een kantine waar men ‘s middags een hapje kan eten.[Ook gesloten]
  Het vierde strand is veel groter en langer dan de drie vorige stranden. Dit is het strand bij Galasi. Op dit strand kan men zonnebaden bij Kantina Mike, Hotel Appolon, Camping Bekas of camping Nikolas 2.
  [Kantina Mike heet inmiddels Kantina Sunken City]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *