Ioánnina

Plaatsen > Ioánnina 

Ioánnina (57.000 inwoners) is de hoofdstad van het Griekse district Epirus (Ípiros) op een hoogte van 480 m. In de volksmond heet de stad “Jánena”. 

Ioánnina ligt aan het Pamvótis-meer of Meer van Ioannina, het grootste zoetwatermeer aan de voet van het Mitsikéli-gebergte. In het meer ligt een eilandje met belangrijke Byzantijnse kloosters. Het meer is 3 tot 13 meter diep, 7,5 km lang en 1,5 tot 5 km breed. 

Ioánnina is een belangrijke universiteitsstad. De stad bestaat uit twee delen: de eigenlijke stad en het zogenaamde frourion, een Turkse citadel uit de 17e eeuw, met onder andere twee moskeeën. De stad heeft veel bezienswaardigheden waaronder het kasteel en het meer met ooievaars. 

Geschiedenis
Het is niet precies bekend wanneer Ioánnina werd gesticht. Ze zou gesticht zijn onder keizer Justinianus in de 6e eeuw, en kreeg haar naam van een nu verdwenen klooster ter ere van de Heilige Johannes. Ioánnina werd belangrijk na 1204, toen de Byzantijnse hoofdstad Constantinopel ingenomen was door Kruisvaarders. In de 14e eeuw, tijdens de Servische expansie, werd de stad ingenomen door de Servische tsaar Dušan. De Servische heerschappij was echter van korte duur: in juni 1389 kwam er met de slag van Kosovo Polje abrupt een einde aan. In 1431 werd Ioánina ingenomen door de Turken en bleef onder het Osmaanse Rijk tot in 1913. 

In 1788 kwam Ali Pasja aan de macht, bijgenaamd ‘de Leeuw van Ioánnina’. Ali Pasja is door Turkse troepen overmeesterd en vermoord.

Het archeologisch museum is de moeite van bezoek waard. Rond de citadel is een mooie boulevard met schaduwrijke platanen langs het meer.

Pérama
Op 4 km ten noorden van Ioánina, in het dorp Pérama, bevindt zich het grootste grottenstelsel van Griekenland. Het werd toevallig ontdekt in de Tweede Wereldoorlog door een herder die zich voor de Duitsers wilde verbergen. Hier vindt u druipsteengrotten met mooie stalactieten en stalagmieten. Het meest opvallende exemplaar is een stalagmiet die de naam Het Kruis heeft gekregen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *