Kosmadeoi

Plaatsen > Samos > Kosmadeoi

kosmadeoi

kosmadeoi

Het bergdorp Kosmadeoi ligt op het eiland Samos tussen de plaatsen Karlovassi en Marathokabos op een hoogte van 700 meter.

Kosmadeoi, door de reisgidsen het hoogst gelegen dorp op Samos genoemd, is een klein Boerendorp met ongeveer 200 inwoners waar, ondanks de modernisering, de ezel nog steeds het belangrijkste vervoermiddel is. De ezel wordt gebruikt voor personenvervoer of als hulp tijdens het werk op het land.

Je kan vanaf de kust van Karlovassi de bergen in rijden richting Kosmadei, dan kom je vervolgens door de dorpjes Lekka, Nikoloudes en vervolgens Kosmadei. Dit is een erg mooie route om te rijden , wel met zeer veel bochten, zowel met auto als scooter goed te doen. Na Lekka gepasseerd te hebben rijd u door een bebost gebied wat later overgaat in een stuk open gebied waar u een prachtig uitzicht heeft op de stad Karlovassi achter u. Zoals u zult zien is dit het gebied waar in het destijds flink heeft gebrand. Een groot deel van het eiland heeft daaronder geleden en op de dag van vandaag nog steeds te zien. Vanaf hier wordt de weg wat slechter maar nog steeds goed te berijden voor u in Nikouloudes aankomt. Nikouloudes is een heel klein dorp, een doorgaande weg en dat is het. U passeert een kerk, een oude plataan en een aankondiging naar een wandelroute naar Potami. Vanuit Nikouloudes is het nu nog ongeveer 3 kilometer naar Kosmadei. Na 3 kilometer ziet u voor u een dorp liggen tegen de berghelling aan en even later ziet u het bord Kosmadei. Dan is het nog 8 bochten en dan komt u op het centrale plein [platia] uit.

Op het plein in Kosmadei is een Kafeneon waarbij u een Griekse koffie of een Grieks biertje kunt nuttigen, zeker aan te bevelen! Echt Griekse sferen en gastvrijheid kunt u hier ervaren.

Vervolgens kan ik u aanraden uw auto of scooter op het plein te parkeren en het dorp in te lopen, vanaf de kerk gezien links naar beneden en de weg vervolgen tot u niet verder kunt.

Kosmadeoi ligt in de streek waar de beroemde Samos Nectarwijn vandaan komt, veel mensen uit het dorp hebben dan ook wijngaarden rondom het dorp.

Vakantiehuis van Anneke Berkel op Samos.

Vakantiehuis van Anneke Berkel op Samos.

Voor de grote boodschappen gaan de bewoners naar Karlovassi maar buiten het brood dat drie maal per week door de bakker gebracht wordt voorzien zij in hun eigen levensonderhoud zoals groente en fruit maar ook wijn en Suma.

De streek rondom Kosmadeoi staat bekend om de vele mogelijkheden te ontspannen zoals wandelen fotograferen schilderen en vooral de rust die er heerst.

Pagina met bijdragen van Anneke Berkel. De schrijver van dit artikel is sinds juli 2007 de trotse eigenaar van een Grieks boerenlandhuis in Kosmadeoi. Dit is een prachtig Dorp waar het lijkt of de tijd er heeft stilgestaan en de Griekse bewoners leven en wonen daar in eenvoud en zijn enorm gastvrij.
Het voelt voor ons zeer goed om daar te mogen zijn.
Bijgevoegd doe ik u een foto toekomen waar u een kleine indruk krijgt van het dorp en vervolgens een foto van ons huis daar in Kosmadei.
Tevens kan ik u melden dat wij in dat huis een appartement hebben en de mogelijkheid tot huur bestaat. Hier het www adres www.samos-house-rental.eu
Anneke Berkel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *