Plaatsen > Samos
Samos is één van de meest groene eilanden van Griekenland. Als onderdeel van de Egeïsche Archipel gelegen op anderhalve kilometer van het Turkse vasteland, met een rijke bomen- en plantengroei tot bijna aan de vele witte stranden en de imposante baaien.
Er zijn twee gebergten en de rest van het eiland is heuvelachtig. Het eiland heeft hoge bergen, zoals de Kerketefs berg in het westen, die met 1.437 meter een van de hoogste bergen van de Egeïsche Zee is, en de Ampelos berg in het midden van het eiland, die 1.150 meter hoog is.
Het noord/oosten is overwegend groen en vrijwel vlak , het midden wordt gevormd door het Ampelos gebergte en in het noord/westen ligt het Kerketeas gebergte. Het Ambelosgebergte bestaat uit verschillende plateaus met veel wijngaarden. Verder kloven, boomgaarden, bergdorpjes en mooie vergezichten. De traditionele huisjes op Samos zijn heel erg klein en liggen kris kras op elkaar gestapeld in de dorpen tegen een berghelling. Steeds meer traditionele huisjes worden in ere hersteld maar sommige huisjes hebben weinig uitbreidingsmogelijkheden waardoor er hoe langer hoe meer nieuwbouwwoningen komen. In deze streek gelegen tussen de plaatsen Karlovassi en Marathokabos ligt op een hoogte van 700 meter het bergdorp: Kosmadeoi
Het eiland heeft een zeer gevarieerde fauna en prachtige stranden verspreid over de gehele kust van het eiland.
Maar naast natuur ook cultuur! Op de meest onverwachte plaatsen vind je overblijfselen van historische kloosters, kerken en kapelletjes en verder verspreid liggende authentieke dorpjes. Het mooiste natuurgebied in het hartje van de noordkant, met o.a. de nachtengalenvallei die nog geheel intact is.
Vathy (of Samos stad) is de hoofdstad van het eiland. Het is een havenstad in het noordoosten van het eiland, aan de Middellandse Zee.
Er is een regelmatige busdienst tussen de steden Pythagorio, Vathy en Karlovasi in het noorden.
Samos kan eenvoudig vanaf andere Griekse eilanden per boot bezocht worden, zoals vanuit Rodos en Kos.
Enkele goederen die op het eiland geproduceerd worden, zijn: tabak, wijn, olijfolie en citrusvruchten.
Geschiedenis van Samos
De Griekse wiskundige en filosoof Pythagoras, bekend van de stelling van Pythagoras (a2+b2=c2), was op dit eiland geboren. De stad Pythagorio, dat in het zuidoosten van het eiland aan de kust ligt, is naar hem genoemd. Hier staat ook een beeld van Pythagoras, dat door Nikolaos Ikaris in 1989 is gemaakt.
Op diverse plaatsen van dit eiland werd in de oudheid de godin Hera vereerd. Dit was een godin van de vruchtbaarheid. Al voordat de Myceners zich hier vestigden, bestond er waarschijnlijk al een dergelijke cultus op dit eiland. Ten westen van Pythagorio bevindt zich een heiligdom van Hera.
In de Klassieke Oudheid stond het eiland ook bekend om het rode aardewerk dat hier geproduceerd werd.
Het eiland maakte achtereenvolgens deel uit van het Perzische Rijk, het Helleense Rijk, het Romeinse Rijk, het Byzantijnse Rijk en het Ottomaanse Rijk, waarna het deel ging uitmaken van Griekenland in 1912.
Bezienswaardigheden in en rond Samos
Archeologisch museum in Vathy Turkije Klein-Azië is bijna letterlijk op een steenworp afstand, men kan Kusadasi per boot vanaf Vathy bezoeken Island hoppers kunnen vanuit Samos andere eilanden, zoals Lesbos, Hios, Ikaria, Kos en Rodos per boot bezoeken. Deze eilanden liggen niet ver van Samos.