2005 Rondje Griekenland met een bittere nasmaak.

Reisverhalen > Rondje Griekenland met een bittere nasmaak.

Rondje Griekenland met een bittere nasmaak.
Begin maart tot eind Juni 2005

Griekenland is prachtig ! Griekenland is een vakantieland bij uitstek omdat het over een veelheid van zeer verschillende mogelijkheden beschikt.

Hier kun je immers de overblijfselen van twee uiterst belangrijke cultuurperioden bezichtigen: klassiek Griekenland en het Byzantynse rijk.  Wie een mengvorm van een vakantie kiest, Griekenland heeft alles in huis. Het ruige land met zijn talloze bergruggen en het immens blauwe water.

Enkele hoogtepunten die wij bezochten zijn: Akropolis in Athene, de Byzantynse stad Mistras, de kloosters op de rotsen van Meteora in West-Thessalie,  Monemvassia uit de 6de eeuw, gesticht door de Byzantijnen, allemaal zeer bijzonder !

Ook hebben we met twee authentieke treintjes gereisd, waarvan één naar Kalavrita door de Vouraikoskloof en dan lopen naar het klooster Mega-Spileon (=grote grot). Gerda vond dat treintje doodeng, smalspoor en diepe afgronden maar zeker de moeite waard.

Op het schiereiland Pillion gaat er een treintje van Ano Lehonia naar Milies, met schitterende uitzichten en onderweg één klein station met een Hollandse eigenaar, een stop van 15 min. Miles zelf valt wat tegen maar had wel een heerlijk terras voor een frapé (koude koffie)

Wij stonden daar met de camper aan de kust, in Platanidia, een heerlijk rustig dorpje met enkelen restaurants.

We hebben de Peloponnesos bezocht met het rotsachtige  Mani–buiten en -binnen,  de Golden Beach bij Pylos baai of Navarino  is prachtig, met een mooi strand,  Pylos zelf is een leuk en gezellig havenstadje met uitstekende visrestaurants. We hebben veel leuke en aardige mensen (inwoners) ontmoet en zelfs zijn we uitgenodigd op de koffie met zelf gemaakte koekjes. Men is zeer gastvrij maar hoelang nog.

Verder zijn we in het natuurgebied bij Metochion geweest, een delta met veel vogels o.a. de witte reiger. Ook Nafplio en de baai van Epidaurus  met het mooie theater dat  bekend is om zijn bijna perfecte akoestiek waren zeer de moeite waard.

We zijn in Athene geweest, erg druk, met de Akropolis, en de wijk Plaka.  Wij vonden 2 dagen rondwandelen genoeg. Camping Athene ligt langs de snelweg, de hele nacht het geluid van de 10  baansautoweg.

Daarna naar eiland Evia, het groenste en stilste eiland met zijn heerlijke stranden. 

Toen dwars door Griekenland naar de Meteora kloosters bij Kalabaka. Dit  is bijzonder uniek, misschien wel het mooiste van de wereld. Het is een wonder al die kloosters boven op de rotspunten. Slechts een weg geeft toegang tot die streek over het hoge Pindos gebergte en de Katarapas, smal en steil.

Heel Griekenland bestaat 75% uit bergen met vaak 12 tot 20% stijging met honderden haarspeldbochten. Wij hebben zelfs nog sneeuwbuien en mist gehad op de weg van Kalamata naar Sparta.

De reis ging verder naar de Zagorische dorpen,  Metsovo en Ioannina aan het meer met uitzicht op de bergen. Er ligt een eilandje in het meer, leuk maar wel toeristisch.  Tot slot naar Igoumenitsa en vandaar met de boot naar Korfoe.

Korfoe is een druk toeristisch eiland, maar wel mooi, vooral de westkust die ook wat rustiger is met oa Paleokastritsas. Daar stonden we 6 dagen aan een baai. Er was een klooster te bezichtigen en men kon een boot-tochtje maken. Zeker leuk. Op Korfoe  naar Roda en naar Georgebaai geweest met zijn mooie zandstrand en weinig toeristen.                                                              

Vandaar ben ik naar het ziekenhuis in Curfu stad gegaan waar ik meteen moest blijven. Vandaar uit naar nog twee ziekenhuizen op vaste land in Ioannina, 100 km landinwaarts. In totaal verbleef ik 20 dagen in het ziekenhuis wat niet leuk was.

Daar wel gedotterd en achteraf was dat de   juiste beslissing.

In het ziekenhuis wordt echter weinig of helemaal geen Engels gesproken, geen krant geen boek te koop, ook geen radio en geen t.v,  ik kon er met niemand een praatje maken. Hele Griekse families blijven bij de patient, tot laat in de avond. Ze slapen er ook, dat is daar heel gewoon.

Gelukkig bleef Gerda de hele dag en we zijn de tijd doorgekomen met wat bridgen en ik heb wat getekend. De camper stond op Korfoe met alles er in. Deze is keurig door de ANWB thuisgebracht en wij zelf eerst met een opgehaald en binnenlandse vlucht naar Athene en met de KLM naar Amsterdam. Alles is door de verzekeringen perfect geregeld, met dank aan de ANWB voor de hulp en de belangstelling. Ook heel erg fijn was het contact met vrienden en familie.

Mijn reisverhaal !
Groeten Rob Ruijter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *