Evia

Plaaten > Evia

Evia (Oud Grieks: Euboea) is een Grieks eiland in de Egeïsche Zee, voor de oostkust van Attica. 

In sommige literatuur wordt Euboea tot de eilandengroep de Noordelijke Sporaden gerekend, maar meestal wordt het apart vermeldt.

Evia vormt, samen met enkele kleinere eilanden, een nomos (ditrict) van Griekenland. Het langgerekte (175 km) eiland is 4167 km² groot en telt 210.000 inwoners. 

Het eiland Euboea is het op een na grootste eiland in Griekenland na Kreta. Een belangrijke brug (weg en spoor) overbrugt de smalle Evripos Straat waarmee het eiland van het vasteland gescheiden is. De brug komt aan in de voornaamste stad van het eiland, Halkida, een goed ontwikkelde toeristische trekpleister.

Evia is een eiland van grote natuurlijke schoonheid en landschappelijke diversiteit, met zandstranden en afgezonderde inhammen, beboste afgronden ideaal voor het klimmen, en vele rustige en ongerepte dorpen. Regelmatige trein-en buslijnen rijden tussen Halkida en Athene, en er is een veer van Rafina.

In de oudheid waren de belangrijkste steden Chalkis en Eretria, daarnaast Cyme op de oostkust. Kaap Artemisium is bekend geworden door de zeeslag van 480 v. Chr. In de vlakte tussen Chalcis en Eretria werd runderteelt bedreven: van dit bedrijf getuigt de naam en het feit dat verscheidene Euboeïsche steden het rund als muntsymbool hadden.

De hoofdstad is Chalkída, moderne naam voor het oude Chalkís. De eilandengroep waar Evia deel van uitmaakt, heet de (Noorddelijke) Sporaden.

Evia is na Kreta het grootste eiland van Griekenland en is vlak bij Chalkída door een brug met het Griekse vasteland verbonden.

Evia heeft een gevarieerde natuur. Heel Evia is heuvelachtig en bosrijk; de hoogste top is de Dirfys, met een hoogte van 1743m. In de winter kan men dan ook skiën op Evia. In de dalen wordt er aan wijn- en akkerbouw gedaan (o.a. graan, katoen, citrusvruchten); voorts is er veeteelt en aan de kust visserij (sardines). Het blauwgrijze marmer was in de oudheid beroemd als “marmer van Carystus”. Aan de oostkust is er wat bruinkoolwinning, in het noorden zijn geneeskrachtige bronnen.

Het toerisme heeft op Evia voorlopig nog niet zo’n overweldigende invloed, hoewel veel Grieken het eiland als vakantiebestemming kiezen. Het eiland heeft diverse stranden.

Het eiland is eenvoudig te bereiken, zowel met veerdiensten als over de brug bij Chalkida, dat ook per trein te bereiken is vanuit bijvoorbeeld Athene, Larissa en Volos.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *