Larissa

Plaatsen > Larissa

Larissa of Larisa, is een plaats in het oosten van Griekenland, zo’n 360 kilometer ten noorden van Athene, gelegen ten noordwesten van de stad Volos. Het is de hoofdstad van Thessalië, en ook van de prefectuur Larissa. In 1991 had de stad 113.900 inwoners. Larissa ligt aan de rivier de Pinios. Op oude munten wordt komt de naam van de stad voor met een s, dus als Larisa gespeld. Vroeger hadden diverse steden deze naam.

De stad is per trein te bereiken vanuit andere Griekse steden, zoals Athene, Volos en Thessaloniki. Vanuit Larissa via Konitsa kunt u een bezoek brengen aan het schitterende berggebied Zagoria en het nationaal park Vikos-Aoos en natuurlijk de Vikos-kloof. Vanaf een onbeschermde rotskansel kijkt u in de adembenemend steile, bijna 800 m diepe afgrond.

In 2006 hebben archeologen bij Larissa een tweeduizend jaar oud marmeren beeld van de jachtgodin Artemis opgegraven. Het hoofdeloze beeld dateert uit het midden van de eerste eeuw BCE. De vondst werd op 4 juli 2006 gedaan bij een opgraving van een theater uit de klassieke oudheid bij Larissa. Behalve het beeld, dat overigens ook geen armen en onderbenen heeft, vonden de archeologen ook zo’n zestig delen van kalkstenen en marmeren zuilen en meer dan honderd stenen met inscripties die naar verwachting meer licht kunnen werpen op de geschiedenis van de stad. Het theater werd gebouwd in de derde eeuw BCE, en werd twee eeuwen later bij een aardbeving verwoest. De Romeinen bouwden het theater weer op, en waren mogelijk van plan het te gebruiken als arena voor gladiatoren.

Larissa is ook de naam van een wijk in Athene waar een mengsel van autoch- en allochtonen (en dat zijn dan weer voornamelijk Albanezen) wonen. Athene is de veiligste hoofdstad van de EU, maar in de wijk Larissa is de criminaliteit het hoogst. Dat komt vooral weer door etablissementen met namen als Club22, Dancing Fit en de Cocktail Bar. In de nabije omgeving van het metrostation stikt het verder van de cafés en taverna’s (gemiddelde maaltijd met voor- en hoofdgerecht en veel bier en wijn ongeveer 15 euro p.p.).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *