Zagoria dorpen

Plaatsen > Zagoria dorpen

Ten noorden van Ioannina, in het gebied waar zich het Pindos-gebergte en het Nationale Park Vikos-Aóos zich uitstrekken, bevinden zich de Zagoria dorpen. Al sinds oeroude tijden wonen er mensen in dit vrij robuuste gebied. Momenteel zijn er nog 46 dorpjes in deze streek bewoond met een totaal van ongeveer 27.000 inwoners. De karakteristieke architectuur van weleer is hier goed bewaard gebleven. Als u door dit gebied rijdt of u maakt een wandeling door een van deze dorpen, waant u zich in dorpen van lang vervlogen tijden.

Megalo en Mikro Papingo
In het westelijke deel van de Zagoria liggen de dorpen Megalo en Mikro Papingo, oftwel Groot en Klein Papingo. Ze zijn schitterend gelegen vlakbij het 2437 m hoge Astraka gebergte. De toppen hiervan worden niet voor niets de “Torens van Papingo” genoemd. Er zijn vanuit beide dorpen mooie wandelroutes te lopen. Megalo Papingo heeft 50 inwoners en enkele taveernes en een kafenion. Hier kunt u heerlijk de hele middag zitten en de lokale bevolking aanschouwen tijdens hun heftige discussies. Mikro Papingo heeft 25 inwoners en beschikt over een taverne.

Monodendri
Monodendri is een karakteristiek dorp dat vlakbij de Vikos-kloof en de bron van de rivier Voidomatis ligt. Wat zeker een bezoek waard is het 500 m verderop gelegen Agia Paraskevi klooster. Hiervandaan heeft u een geweldig uitzicht over de kloof. U kunt vanuit Monodendri ook goed wandelen, bijvoorbeeld naar Papingo of Kipi. Het dorp beschikt over enkele tavernes waar u zeker een keer “pites” moet gaan eten. Dit traditionele gerecht, gemaakt van bladerdeeg, kaas, groente en vlees of vis, is werkelijk heerlijk.

Ano Pedina
Ano Pedina is een sfeervol dorp. Het heeft drie tavernes, een kafenion en telt 70 inwoners.
In het dorp bevindt zich het Evangelista klooster dat nog altijd bewoond wordt door vier nonnen. Tevens bevindt zich in Ano Pedina een school waar men een opleiding kan volgen in de traditionele weefkunst en het vervaardigen van vloerkleden.
Ook vanuit dit dorp kunt u mooie wandelingen maken, bijvoorbeeld naar Monodendri of Elafotopos.

Tsepelovo
Het grootse Zagoria dorp is Tsepelovo en telt 270 inwoners.
Hier staat het beroemde Rogovou klooster, wat is gebouwd in 1050. Door de eigenzinnige bouwstijl wordt dit wel het meest aparte klooster van Griekenland genoemd. Het dorp telt vier tavernes, een minimarkt en een warme bakker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *