Thessaloniki

Plaatsen > Thessaloniki

Thessaloniki is een belangrijke havenstad en de tweede grootste stad van Griekenland. Alleen Athene, de hoofdstad heeft meer inwoners.
Thessaloniki werd gesticht in 316 voor Christus.
Er staan nog veel oude gebouwen en ruïnes van vroeger.

In vergelijking met zuidelijker gelegen Griekse steden valt er in Thessaloniki jaarlijks meer regen. Vooral in het voorjaar is de natuur er zeer mooi. Men kan vanuit Thessaloniki bijvoorbeeld de berg Athos bezoeken, echter, vrouwen worden hier niet toegelaten. Onderweg passeert men Staghira, de geboorteplaats van de filosoof Aristoteles.

Een brand verwoestte in 1917 veel gebouwen binnen de Middeleeuwse muren. Gelukkig is een aantal behouden; van de Turkse bazaar is een groot deel gerestaureerd, bijvoorbeeld Bezesténi waar nu luxe winkels in gevestigd zijn. De Modiano, een overdekte markthal, is genoemd naar de joodse familie die er ooit eigenaar van was. Ten westen ervan liggen de beste ouzerí-bars en het beroemde Aristoteles-plein met legio cafeetjes en bouzoukibars, waar de Rembetika melodieën, die hun oorsprong in deze stad hebben, weerklinken.

De brede straten en ruime pleinen lijken allemaal bij de zee uit te komen en geven de stad een werelds aanzien. Winkelen en rondslenteren rondom het Aristoteles-plein of de wat chiquere Tsimiski-straat is een leuk tijdverdrijf. De mondaine cafés en trendy restaurants vragen om een bezoek.

Bij de stad ligt een vliegveld. Veel vliegtuigen die op Athene vliegen, maken een tussenstop op dit vliegveld. Per trein kan men naar andere Griekse steden zoals Athene reizen. De haven van Thessaloniki is heel belangrijk. Er wordt momenteel een gloednieuwe metro aangelegd.

Zeer veel Grieken die uit Turkije moesten vluchten tijdens de grote volksuitwisseling in 1922, vestigden zich in Thessaloniki.

In 1978 richtte een aardbeving grote schade aan de stad aan.

Bezienswaardigheden in en rondom Thessaloniki

Midden in het centrum ligt een grote ruïne van een paleis gebouwd door de Romeinse keizer Galerius.
Thessaloniki heeft ook veel kerken vooral Grieks Orthodoxe kerken, de belangrijkste godsdienst van het land.
Het bekendste gebouw is de ‘Witte Toren’, zo genoemd omdat hij gebouwd is met witte stenen.
De toren was een van de vele torens van de oude stadsmuur. Later, in de 19de eeuw, deed hij dienst als gevangenis en kreeg de bijnaam ‘Rode Toren’.
Nu is het een museum.

  • Agios Dimitrios kerk
  • Archeologisch museum
  • Athos (ten zuidoosten van de stad)
  • Boog van Galerius
  • Hagia Sofia kerk
  • Hamza Bey moskee
  • Monastiriot synagoge
  • Lefkos Pyrgos (Witte toren)
  • Yeni Cami (nieuwe moskee)

Vanuit Thessaloniki zijn veel dagtiochten te maken naar plaatsen in de omgeving. Pella, waar het paleis stond waar Philippos II en Alexander de Grote zijn geboren, Vergina, de vindplaats van de ongeplunderde tombe van o.a. Philippos II, en Dion, de heilige stad aan de voet van de Olympos.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *