Godsdienst

Thema’s > Godsdienst

De Grieks-orthodoxe kerk is het officiële geloof van 98 procent van de Grieken. In het land zijn verder alleen het Joodse geloof en de Islam toegestaan. Door een gerechtelijke uitspraak in 2006 mogen ook de klassieke Griekse goden aanbeden worden.

De Grieks-orthodoxe kerk ontstond in 1833 toen 36 Griekse bisschoppen zich onafhankelijk verklaarden van het Oecumenisch patriarchaat van Constantinopel (nu Istanboel). In 1850 werd de zelfstandige kerk door de Patriarch van Constantinopel erkend. Inmiddels is de speciale positie van de Grieks-orthodoxe Kerk vastgelegd in de Griekse grondwet als staatsgodsdienst sinds 1864.

Als u tijdens uw vakantie een Orthodoxe kerk wilt binnenstappen, hoort u daarbij alle iconen te begroeten: eerst Jezus, dan Maria, dan Johannes de Doper, en dan de kerkheilige. Voor iedere icoon breng je je duim, wijs- en middelvinger samen en sla je drie keer een kruis – van rechts naar links over je borst en niet andersom.

“Heer Jezus Christus, Zoon van God, ontferm U over mij, zondaar.” Dit gebed herhalen orthodoxe christenen in stilte en voortdurend terwijl ze hun gebedskoord ronddraaien, tijdens alledaagse bezigheden en in de kerk. Telkens opnieuw concentreert de gelovige zich op (een deel) van het gebed, waardoor het een diepe en meditatieve werking krijgt.

Sinds 2006 mogen de Grieken oude goden weer aanbidden
Zeus, Athene en Poseidon, de antieke Griekse goden mogen weer worden aanbeden sinds 2006. Een Griekse rechtbank hief toen de ban op het oude geloof op. Een groepering die de goden uit de Griekse mythologie vereert, heeft daarmee na jarenlange juridische strijd een belangrijke overwinning geboekt. Het volgende doel van de groepering is dat de regering hun geloof volledig erkent. Ze willen erediensten kunnen houden op plaatsen als de Acropolis, ze willen hun eigen begraafplaatsen en willen eventueel doden herbegraven.
Het hoofd van de Griekse priesters sprak een vernietigend oordeel uit over de aanhangers van het oude geloof. “Zij zijn een handjevol erbarmelijke reanimisten van een gedegenereerd oud geloof, die willen terugkeren naar de monsterlijke, duistere waanvoorstellingen uit het verleden.”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *