Lefkas (Stad)

Plaatsen > Lefkas (Stad)

Lefkas-stad (Lefkada)
Deze authentieke hoofdstad ligt aan een lagune met moerassige delen en op een vlakke landtong in het noordoosten van het schiereiland Lefkas. Hier is het eiland verbonden met het vasteland van Griekenland d.m.v. een brug.

De hoofdstad was oorspronkelijk gesitueerd binnen de stadsmuren van de Frankische Ayia Mavra burcht. De in 1300, in opdracht van kruisridder John Orsini, gebouwde burcht kan bezocht worden.

Lefkas-stad is een vrij rustige, gemoedelijke stad, met een typisch Griekse sfeer. De in diverse kleuren beschilderde houten huizen, waarvan de bovenste verdiepingen met metalen platen zijn bedekt, dragen hun steentje bij aan de sfeer.
Men kan hier goed winkelen, uitgaan of musea bezoeken. Het winkelgedeelte bestaat uit een lange winkelstraat, welke autovrij is, richting de haven in het noorden. Halverwege bevindt zich het centrale plein van de stad, waar diverse cafés en musea aan gevestigd zijn. De belangrijkste musea in Lefkas-stad zijn het Archeologisch Museum, het Folklore Museum en het Fonografisch Museum.

In het Archeologisch Museum bevinden zich vele voorwerpen die door de Duitse archeoloog Wilhelm Dorpfeld zijn gevonden. Hij was er van overtuigd dat Lefkas en niet het huidige Ithaka, het ware eiland van Odysseus was.

Het Folklore Museum werd in 1978 opgericht. Het museum is een reconstructie van een traditioneel dorpshuis, met borduurwerken, traditionele potten en pannen, sieraden en kleding, waaronder het nationaal kostuum. Ook is er een trouwjurk te zien, ontworpen door Eleni Katifori. Ook heeft zij kostuums ontworpen die te zien zijn in het gebouw van de Verenigde Naties in New York en in een museum in Parijs.

Het Fonografisch Museum bevat o.a. apparatuur uit verschillende streken, 2000 grammofoonplaten, geweren en zwaarden uit de grote Revolutie van 1821, sieraden en zakhorloges.

Verder zijn de openbare bibliotheek en diverse mooie kerkjes ook een bezoekje waard. De kerkjes dateren voornamelijk uit de 17e, 18e en 19e eeuw en de mooiste zijn de kerken van Agios Spiridon, Christos Pandokratoras, Agios Minas, Agios Dimitrios en Agios Ioannis Antzoussis.

De vele restaurants en bars zijn voornamelijk te vinden aan de gezellige haven, met zicht op de Ionische Zee en de bergen van het vasteland van Griekenland.

Even buiten Lefkas, boven de stad, op ongeveer 4 km afstand bevindt zich het rustige Faneromeni klooster. Vanaf dit enige bewoonde klooster op Lefkas heeft u een magnifiek uitzicht over Lefkas-stad tot aan Preveza.

Er zijn twee langgerekte stranden, waarvan het Giropetra strand tussen de lagune en de zee gelegen is. Dit zijn zandstranden met fijn grind. Achter de stranden staan vijf authentieke windmolens..

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *