Fietsroutes Kos

Plaatsen > Kos > Fietsroutes

Fietsroute 1: Lambi en Platani(Kermetes).

Deze route gaat vanuit Kos-stad naar noordwestelijke richting en is ongeveer 17 km lang.

 1.  U begint bij het Dolfijnenplein (Politechniou) *paritsa, Anastasia* in Kos-stad en fietst naar het noorden langs hotel Marina.
 2.  Hierna naar links de Averof op.
 3.  Bij J­splitsing naar links en direct rechts richting Lambi. U bent nu op een vrij brede weg, de hoofdweg van de wijk Lambi. *Manine, Emmanuel*.
 4.  Na anderhalve kilometer moet U naar links; naar rechts, de noordpunt van het eiland, ligt de kazerne Skandano. De strandweg is breed, met fietspad, aan de overkant het vasteland van Turkije, naar links ziet U het Griekse eiland Pserimos liggen. Deze strandweg helemaal uitfietsen, wordt op een gegeven moment smaller en buigt linksaf voor hotel Costa Angela langs.
 5.  Op een driesprong naar rechts, richting hotel Aeolos Beach.
 6.  Bij de 1e driesprong naar links een mooie dennenweg in.
 7.  Na 200 meter 1e weg links. Deze landweg blijven volgen tot U bij de hoofdweg komt. Deze steekt U over (wees voorzichtig) richting Askiepion. Via deze weg komt U bij het dorpsplein van Platani: Platani is de Griekse naam, Kermetes de Turkse. De meeste bewoners van dit dorp zijn van Turkse afkomst, bij de restaurants kunt u lekkere Turkse gerechten bestellen. Voor een bezoek aan het Asklepion gaat u naar rechts, de weg en borden volgen. Maar deze route gaat rechtdoor door het dorp langs de moskee.
 8.  Bij het kruispunt waar links de molen en rechts de kazerne is, gaat u rechtdoor. Richting Agios Nektarios, Iconpainter, Psalidi.
 9.  De weg uitfietsen, bij T-splitsing naar links, bij kruispunt met stopbord naar links, de Mitr.Nathanail in.
 10.  Deze weg eindigt in Kos­stad, bij alle kruispunten met stopbord rechtdoor (5 keer), bij T-splitsing met stopbord bij het ziekenhuis naar rechts, de Hippocrates in, aan eind links langs politiebureau, links aanhouden onder de brug door, langs de haven naar het beginpunt, het Dolfijnenplein.

Fietsroute 2: Embros Thermae en Psalidi.

Deze route gaat vanuit Kos-stad naar de wijk aan de oostelijke kant, Psalidi, en aan het eind daarvan de warmwaterbron Embros Thermae. Deze route is ongeveer 30 km lang.

 1.  U begint in Kos-stad bij het Dolfijnenplein (Politechniouplein) en fietst langs de haven in oostelijke richting, richting kasteel, politiebureau.
 2.  Via de palmenlaan gaat U onder de brug van het kasteel door, hierna rechts aanhouden. U fietst de V. Georgiou uit; deze gaat over in de G.Papandreou langs de nieuwe haven (nog in aanbouw).
 3.  Net buiten de stad aan de rechterkant een kleine opgraving, de Early Christian Basilica of Agios Gabriel. ~ view*
 4.  Na Jimmy’s supermarkt begint het fietspad aan de linkerkant van de weg; dit is voor beide richtingen. Aan de rechterkant ziet U op 3,5 km van Kos-stad de taverne  *Spiros*
 5.  De weg naar links richting kaap Psalidi negeren.
 6.  U fietst nu tussen de mooie eucalyptusbomen door. *Kypriotis ~ achter hotel Sun Palace (linkerkant van de weg) ligt het kleine zoutmeer; u kunt hier naar toe wandelen via de parkeerplaats en langs de zijkant van het hotel.
 7.  Na *hotel Oceanis* staan er geen eucalyptusbomen meer. Iets verderop ligt Kaap Fokas, een landtong met een militaire uitkijkpost.
 8.  De weg draait naar rechts en u fietst langs een paar tavernen en een hotel. Hier begint een klim van ongeveer 2 km door een mooi ruig landschap. Het laatste stuk van de weg daalt en vlak voordat de weg doodloopt bij de overdekte bushalte, gaat een zandpad naar beneden naar de warmwaterbron Embros Thermae. De tavernekantine is niet altijd geopend. Laat uw fiets boven staan, want het zandpad is af en toe stijl. Vanaf hier kunt u het vulkaaneiland Nissyros zien liggen.
 9. Na de warmwaterbron gaan we via kaap Fokas weer terug naar de weg met de eucalyptusbomen. VIak voor de camping, direct voor taverne Spiros, gaat u linksaf
 10. *Denise*. De weg slingert boven langs via Psalidi en Agios Nektarios richting Kos-stad. De verschillende zijwegen links en rechts negeren. Bij een driesprong ziet u links in de berm een geel bord staan met in het Grieks geschreven:
 11. Ag. Georgon, Prof.llias, Agia Marina. Hier houdt U links aan en fietst langs hotel Koni Doris. Bij zo’n zelfde geel bord naar links (richting bord volgen), ~ View* daarna rechts aanhouden.
 12.  Verderop bij het 3e gele bord (dit staat samen met een witte Griekse wegwijzer en een bord voor brandgevaar) houdt U rechts aan. De route gaat een stukje rechtdoor, richting Agios Nektarios en Asklepio.
 13.  De weg maakt een scherpe bocht naar links; hier ligt aan de rechterkant het mooie kerkje Panagia Syntriana. Na een bocht naar rechts is er een driesprong, U gaat hier rechtdoor. (Wilt U een bezoek brengen aan de iconenschilder, dan moet U hier linksaf, een flinke klim.) Rechtdoor tot aan een kruispunt met stopbord. U gaat weer rechtdoor. Steek de Mitr.Nathanail over. Direct de 1e weg rechtsaf, rechtdoor is doodlopend.
 14.  U fietst nu door de wijk Agios Nektarios tot bij het kruispunt met de kazerne links en de molen rechts. U gaat hier rechtsaf en bent nu in Ampavri. VIak bij Kos-stad ziet U muren met arcades. U rijdt Kos-stad binnen vlak bij het Casa Romana. Bij T-splitsing naar rechts, naar links richting centrum, de Vas.Pavlou, 3e weg rechts, de Hippocrates, aan eind bij I-splitsing naar links, langs politiebureau, onder de brug door langs de haven naar het beginpunt: het Dolfijnenplein.

Fietsroute 3: Tingaki en Marmari.

Deze route gaat naar de 2 kustplaatsjes Tingaki en Marmari met het zoutmeer dat hier tussenin ligt. Deze route is ongeveer 35 km lang, maar blijft vrij vlak.

 1. U begint weer bij het Dolfijnenplein (Politechniou)*Anastasia, paritsa* in Kos-stad en fietst een klein stukje oostelijke richting en slaat vervolgens de 1e weg rechts in, de Meg.Alexandrou.
 2. Deze weg fietst U een heel stuk uit en na de  BP benzinepomp naar rechts. Dan de eerste links, richting supermarkt.
 3. U fietst nu op een Iandweg, die gedeeltelijk via het binnenland en gedeeltelijk via het strand naar Tingaki slingert. Dus alsmaar rechtdoor, de meeste zijweggetjes lopen ook dood bij een huis of akker. (Wel leuk om na de kazerne rechtsaf te slaan, dit is ook een doodlopende weg, maar komt uit op het strand en iets links ligt een kleine scheepswerf.) Het strand van Tingaki is in het begin smal, maar hoe verder U bij het dorpsplein komt, hoe breder dit mooie zandstrand wordt. Vanuit Tingaki kunt U direct naar Marmari door fietsen, maar het is toch de moeite waard om naar het zoutmeer te gaan dat hier vlakbij ligt. Dit zoutmeer is ooit één van de grootste zoutwinningsgebieden in het Middellandse zeegebied geweest; nu is het natuurgebied. Als U hiernaar toe gaat moet U het dorpsplein van Tingaki oversteken, de kustlijn blijven volgen en komt U vanzelf bij het zoutmeer. Na het zoutmeer moet U weer terug naar het dorpsplein en dan rechtsaf, dit is de hoofdweg van Tingaki.
 4. Na restaurant Saggitarius en voor Sunny Days gaat u rechtsaf. U fietst nu op de landweg naar Marmari. Bij hotel Hermes slaat u rechtsaf, bij T-splitsing links en bij volgende T-splitsing rechts. U fietst door het kleine plaatsje Marmari, deze weg komt uit bij bet strand. Hier gaat u linksaf langs het strand.
 5. Bij het autoverhuurbedrijf ‘Autovermietung Always Best’ gaat u links. Bij T-splitsing weer links en slingert u naar de hoofdweg. U komt bij het stopbord en gaat op deze hoofdweg naar links, richting Kos-stad. Als u Kos-stad binnen fietst gaat u voor de B.P. benzinepomp naar links; deze weg volgen tot de Eko benzinepomp en hier naar rechts, de Bouboulinas in. Deze uitfietsen en U bent weer bij het Dolfijnenplein aan de haven.

5 gedachten over “Fietsroutes Kos

 1. Dias

  Is Kefalos en omgeving in Kos ‘fietsvriendelijk/fietsveilig’?
  Is er mogelijkheid om in Kefalos elektrische fietsen te huren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *