Arkadi (Kreta)

Plaatsen > Arkadi

Arkadi ligt ten oosten van Rethimnon aan de Noordkust van Kreta. Hier staat een mooi klooster aan de voet van de Psiloritis.

Het Arkadi klooster werd internationaal bekend doordat tijdens de opstand tegen de Turken van 1866 tot 1869 de monniken zich in de kruitkamer verzamelden, om zich te laten ontploffen zodra de Turkse belegeraars binnenkwamen. In het klooster, hoewel dat geen afdoende verdediging bood, hadden zich zo’n 700 vrouwen en kinderen uit omliggende dorpen verschanst. Dit deden ze liever dan zich overgeven. Deze opstand werd veroorzaakt door Pasja Mustafa die de opstandige bevolking van Rethymno weer onder controle wilde krijgen.

In het klooster waren 287 gewapende mannen achtergebleven, van wie 45 monniken en 20 vrijwilligers, met luitenant Dimakopoulos die tot garnizoenscommandant werd benoemd. Ook bleven 12 van de 16 leden van de Centrale Opstandings Raad achter, die werd geleid door abt Gabriël en namen kloosterbroeders Hadji Neofytos en Zacharias deel. Toen zij begrepen dat het oprukkende Turkse leger met zijn geschut onoverwinnelijk was, verzochten ze hulp van buitenaf en zelfs al zij die op tijd gekregen hadden was het resultaat niet anders geweest.
Na een harde strijd die 3 dagen duurde nadat de poort met wapens geforceerd was, vielen de Turken het klooster binnen en doodden iedereen die ze maar tegenkwamen.

De heldhaftige opstand, de opofferring en de schending van het klooster de heldhaftige dood van zovele monniken, had een onverwacht resultaat. Niet alleen raakte het alle Grieken diep, maar het raakte ook de Europese politici en geleerden zoals de Italiaan Crispi, de dichter Victor Hugo. Ook de Europese en Amerikaanse pers gingen zich op positieve wijze bemoeien met de vrijheidsstrijd van de strijdende Kretenzers.

Behalve het klooster zijn vandaag de dag de cellen van de monniken te bezichtigen, de eetzaal en keuken, en de restanten van de gedenkwaardige kruitkamer, zonder dak.

Buiten het klooster staan monumenten van een aantal mensen, en is er een knekelhuisje met de schedels van de gevallenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *