Zakynthos

Plaatsen > Zakynthos

Op ongeveer drie uur vliegen van Nederland ligt het meest zuidelijke Ionische eiland, Zakynthos. Door de Venetiërs werd dit eiland reeds de bloem van het oosten genoemd. Zakynthos heeft niet alleen een mooie flora en fauna, maar heeft ook lieflijke dorpjes en mooie stranden. 

Het meest bekende strand is misschien wel smuggler´s beach, en is beslist een bezoekje waard. Daarnaast is Zante, zoals het eiland door de bewoners wordt genoemd, het favoriete eiland van de Caretta Caretta: de met uitsterven bedreigde Middellandse Zeeschildpad. De schildpadden keren jaarlijks terug om hun eieren te leggen. Je hebt in juli een grote kans om de caretta caretta schildpadden nog te zien. Vooral in de baai van Laganas, Vassilikos en Agios Sostis. De schildpadden gaan er in juni al eitjes leggen op de stranden, die eitjes komen eind juli, begin augustus uit, en dan zijn ze zo rond eind augustus weer vertrokken. Je maakt het meeste kans ze te zien dobberend op je luchtbedje of vanaf een waterfiets.

De eilandbewoners noemen hun eiland nog steeds “Bloem van het Oosten” oftewel: “Fiore de Levante”. De naam Zakynthos is waarschijnlijk afgeleid van de zoon van koning Dardanos die Zakynthos heette. 

In de jaren 1484 tot 1797 werd het eiland door de Venetiers bezet. De invloed hiervan is nog steeds op het eiland terug te vinden. De Venetiaanse invloeden zijn nog duidelijk aanwezig; vooral de oude Zakyntische liederen die je overal in de Taverna’s hoort: de “Cantades” zijn hier een duidelijk voorbeeld van. 

De hoofdstad Zakynthos-stad werd in 1953 helaas door een aardbeving verwoest, maar het grootste gedeelte is volgens de oude bouwplannen weer gereconstrueerd. De bevolking op Zakynthos leeft voornamelijk van de landbouw en het toerisme. Verbouwd worden meloenen, citrusvruchten, olijven en wijn, maar ook veel groente. De specialiteit van het eiland is “mandolato”, een zachte noga van eiwit, honing en amandelen.

Excursies vanaf Zakynthos zijn er naar Kefalinia, Olympia, Pelopponnesos en Athene. Maar op het eiland zelf is het ook heel mooi. 

Zakynthos

Het strand bij Aghios Sostis is heel kindvriendelijk door de geleidelijk aflopende zeebodem.

Zakynthos

Maar ook in het Noorden zijn de stranden erg mooi en kindvriendelijk. In Laganas zijn er veel souvenirwinkels en eettentjes, voornamelijk gericht op het Engelse publiek. 

Mooie stekjes zijn er ook in Limnionas, Exohora en de rit via de zuid-west kant is ook heel mooi door de vele olijfboomgaarden.

Regelmatig sta je oog in oog met een hagedis en wordt je verrast door de geur van tijm en oregano.

Autotoertocht Zakynthos
Wij adviseren u om voor een paar dagen een auto te huren om de rest van het eiland in uw eigen tempo te kunnen verkennen. Dit kunt u voor vertrek nog bij Griekenland Vakantieland regelen. Klik hier.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *