Thassos

Plaatsen > Thassos

Thassos ligt in de Egeïsche zee en is het meest noordelijk gelegen eiland van Griekenland. In reisgidsen wordt vaak beweerd dat Thassos ook het groenste eiland van Griekenland is. Een van de groenste plekjes is het gebied rondom Golden beach. Dit mooie strand wordt omringd door een groene vallei met fraaie dorpjes, zoals Panagia, Potamia en Skala Potamia.

Het gezellige dorpje Skala Potamia ligt aan de baai van Golden beach is de meest populaire vakantiebestemming voor Nederlanders. Het is een klein en rustig dorpje, maar toch vind je er voldoende winkeltjes en tavernen. Vanuit Skala Potamia heb je een prachtig uitzicht over de baai en de hoogste bergen van het eiland. Het haventje van Skala Potamia is vrij klein en wordt hoofdzakelijk gebruikt voor vissersbootjes van de lokale bevolking. Net buiten Skala Potamia ligt het eilandje Krambousa, Op dit eilandje staat slechts één huis. In Skala Potamia vind je een restaurant dat genoemd is naar het eiland. Skala Potamia heeft een klein stand.

Vanuit Skala Potamia kun je een aantal fraaie wandelingen maken, onder andere naar het bergdorp Potamia. Al deze wandelingen zijn beschreven in het boekje ‘Wandelen op Thassos’ van Roos Gruwel, dat alleen verkrijgbaar is bij de diverse reisorganisaties en een boekwinkeltje in de haven van Thassos-stad  Vanuit Skala Potamia kun je op twee manieren naar de hoofdstad Limenas wandelen. De eerste manier (via Panagia) gaat dwars door de bergen (13 km) en dat betekent veel stijgen en dalen. De andere wandeling is iets langer (17 km) maar gaat via een redelijk vlakke kustweg. Vanaf deze weg heb je schitterende uitzichten. Halverwege de route kom je langs een marmergroeve, waar blokken marmer van ongeveer een kubieke meter uit de rosten worden gehakt (soms met dynamiet). Op zondag wordt hier niet gewerkt en is het een stuk rustiger en minder stoffig dan door de week.

In de omgeving van Limenas vind je tevens de resten van een Akropolis, een Amfitheater en overblijfselen van een oud marktplein.

De tweede stad op Thassos is Limenaria. Deze stad ligt op ongeveer 50 kilometer van Limenas.

Op Thassos is er eigenlijk maar één weg, namelijk de ringweg (bijna 100 kilometer) die rondom het eiland loopt. De ringweg is het mooist aan de oostkant van het eiland. Dit deel van het eiland is namelijk ontzettend groen en je hebt hier hele fraaie uitzichten op baaien en eilandjes.
Vanaf de ringweg lopen er diverse weggetjes de bergen in, waar ze uiteindelijk doodlopen bij een bergdorp.

Eigenlijk zijn al deze bergdorpen wel de moeite waard om een keer te bezoeken. Een bergdorp dat erg geliefd is bij de toeristen is Kazavitis. Eigenlijk bestaat dit dorp uit twee dorpen, namelijk Mikro Kazavitis en Megalo Kazavitis.
Megalo, zoals je uit de naam al af kunt leiden, is dit de grootse van de twee.
Megalo heeft een leuk plein met oeroude platanen en een paar kleine restaurantjes. Verder is er in de dorpen niet veel te doen, maar er heerst wel een heerlijk rustige sfeer.
Wandelliefhebbers kunnen hier heerlijk wandelen.

Rondom Potamia, hetgeen rivierengebied betekent, kun je lekker wandelen. Het dorp ligt aan de voet van de hoogste berg Ypsarion en de vallei rondom het dorp is erg vruchtbaar. Naast olijfbomen staan er veel platanen, kastanjes en fruitbomen.
Op het dorpsplein kun je heerlijk eten bij restaurant Platanos en kunstliefhebbers kunnen een bezoek brengen aan het museum van Polygnotos Vagis, een Grieks beeldhouwer/schilder.
Vanuit Potamia kun je ook naar het bergdorp Panagia wandelen (of andersom). Ook dit dorp is zeker de moeite waard om te bezoeken. Het is vooral leuk om even te kijken bij de wensput en de waterstroompjes die door het dorp lopen.

Op Thassos zijn niet zo heel veel kerken die de moeite waard zijn om te bezoeken. Van de drie kloosters die het eiland rijk is, is er maar één die goed bereikbaar is en daarom ook het meest bezocht wordt door toeristen. Dit klooster Archangelou ligt bovenop een zeer steile rotswand aan de rondweg tussen Aliki en Astris.
Er gelden strenge kledingvoorschriften voor de bezoekers: Mannen moeten een lange broek dragen en vrouwen een rok tot over de knieen

Een van de mooiste bezienswaardigheden op Thassos, is Aliki. Dit is een klein schiereiland waarop allerlei oudheden te zien zijn. Je kunt in ongeveer een uur het schiereiland rondlopen en vervolgens nog wat eten of drinken bij één van de taveernes aan het begin van Aliki, waar tevens een fraai strand te vinden is.. De oudheden op Aliki stammen uit de zevende eeuw voor Christus. Zelfs toen al werd er marmer uit de rotsen gehakt en op schepen geladen. als je alles wilt bekijken ben je wel een paar uurtjes bezig. Het is ook leuk om een bezoek aan Aliki te combineren met het klooster Archangelou, omdat deze bezienswaardigheden vlak bij elkaar liggen.

Wat je bijna nooit tegenkomt op een Grieks eiland is een bergmeertje, maar Thassos is een uitzondering.
Het meertje Genna (betekent ‘nieuw leven’ in het Grieks) ligt ongeveer 3 kilometer voorbij het bergdorp Maries.
Je moet wel een stukje over een onverharde weg.  Vlakbij het Genna meertje is tevens een behoorlijke waterval, maar die schijnt het in drogere periodes niet altijd te doen.

Op Thassos zijn heel veel dieren te vinden, zoals vissen, salamanders, kikkers en slangen. 
De meeste slangen die je op Thassos tegenkomt zijn ongevaarlijk, maar soms is het wel even schrikken als je er één tegenkomt. Wel zou je op Thassos de zandadder tegen kunnen komen, één van de giftigste slangen van Europa. De Zandadder is te herkennen aan een hoorntje op z’n kop.
De meeste slangen zijn nogal schuw en bijten niet snel, maar toch is het belangrijk om goed op te letten. Vooral bij het wandelen is het raadzaam om op de paden te blijven. Hiermee voorkom je dat je per ongeluk op een slang trapt.

Autotoertocht Kreta
Wij adviseren u om voor een paar dagen een auto te huren om de rest van het eiland in uw eigen tempo te kunnen verkennen. Dit kunt u voor vertrek nog bij Griekenland Vakantieland regelen. Klik hier.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *