Corinthe

Plaatsen > Corinthe

Corinthe, Korint(h)e of Korinthos, met klemtoon op de -o-, is een stad in het noordoosten van de Peloponnesus. In 2003 had de stad ongeveer 24.000 inwoners.

Bij Corinthe ligt het beroemde Kanaal van Korinte, dat de Ionische Zee met de Egeïsche Zee verbindt, en ervoor zorgt dat scheepvaart tussen bijvoorbeeld Piraeus en de Ionische eilanden en Igoumenitsa niet om de Peloponnesus heen hoeft te varen, maar een veel kortere route kan volgen, noordelijk van dit schiereiland. Vandaag de dag is het grotendeels vanwege het Kanaal van Corinthe dat de stad een belangrijke positie heeft voor de handel.

Men kan Corinthe met de trein bereiken. Een zeer traag rijdende trein rijdt door een mooi gebied vanuit de hoofdstad Athene via Corinthe door de Peloponnesos.

In de oudheid was Corinthe een zeer belangrijke stadstaat, die verschillende kolonies stichtte in de Middellandse Zee, waaronder Syracuse op Sicilië. De stad had een strategische positie doordat zij een verbinding vormde tussen Attica met Athene en de rest van de Peloponnesos, met onder meer Sparta. Ook de handel van de stad floreerde vanwege deze gunstige positie. De Romeinen verwoestten de stad na een belegering in 146 v.Chr.

Corinthe is onder meer bekend geworden vanwege het feit, dat hier al vroeg, rond het jaar 50 na Chr., een christelijke gemeente is gesticht, waar Paulus brieven naar schreef: de eerste brief van Paulus aan de Korintiërs en de tweede brief van Paulus aan de Korintiërs, die deel gingen uitmaken van de Bijbel.

Bij de moderne stad Corinthe ligt Archaia Kórinthos, Grieks voor het oude Korinte. Dit is de archeologische plaats, waar niet erg veel overblijfselen meer zijn van de antieke stad. Er staan voornamelijk nog enkele pilaren overeind van de oude stad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *