Recepten > Kalkoen gevuld met kastanjes (Galapoula gemisti me kastana)
Ingrediënten
- 1 kalkoen van ± 3½ kilo
- 8 eetlepels gesmolten boter
- 2 eetlepels olijfolie
- witte wijn
- zout en peper
- 1 grote, gesnipperde ui
- 3 – 4 eetlepels paneermeel
- 2 – 3 eetlepels peterselie, fijn gesneden
- ¼ kilo kippenlevertjes, klein gesneden
- ¼ kilo kalfsgehakt
- het sap van 2 citroenen
- 5 – 6 geroosterde kastanjes
Bereiding
- Fruit de ui in 3 eetlepels boter totdat ze transparant zijn.
- Voeg de ingewanden van de kalkoen, kippenlevertjes en het gehakt toe en bak het onder voortdurend roeren goudbruin.
- Voeg witte wijn, de peterselie, een beetje water en naar smaak peper en zout toe, en laat het koken tot het mals is.
- Haal de pan van het vuur en voeg het paneermeel en de in kleine stukjes gehakte kastanjes toe. Mix het goed en stop dit mengsel in de kalkoen.
- Doe de kalkoen in een bakschaal met de borst naar boven en besprenkel hem met het citroensap, de olijfolie en de resterende boter. (Zout en peper naar smaak.)
- Rooster de kalkoen in een hete (220 °C, ofwel ongeveer gasstand 7) oven voor een minuut of 15.
- Doe folie over de kalkoen en verlaag de temperatuur naar 150 °C (gasstand 2) en laat hem 4 – 5 uur in de oven koken.
- Als de kalkoen gekookt is de folie verwijderen en nog 15 minuten op de hoge stand laten roosteren.