Kos

Plaatsen > Kos (Eiland)

Kos is een Grieks eiland in de Egeïsche Zee, en maakt deel uit van de Dodekanesos. Het ligt voor de Turkse kust, ten zuidoosten van Samos en ten noordwesten van Rodos. Er zijn goede veerverbindingen tussen Kos en andere Griekse eilanden. Het eiland is 40 km bij 8 km groot.

Op Kos zijn diverse gedenktekens voor de arts Hippocrates, alsmede voor de god voor de geneeskunst uit het Griekse pantheon: Asklepios, die leermeester zou zijn geweest van Hippokrates. Beroemd is bijvoorbeeld de plataan van Hippocrates die in de gelijknamige hoofdstad Kos staat. Ook is er een Hippocratisch museum aan hem gewijd. Verder bevinden zich diverse archeologische sites in of bij de stad, waaronder een Romeins amfitheater en een gymnasium.

Andere plaatsen op het eiland zijn onder andere Kefalos, Kardamena en Tigaki. In het Dikeosgebergte ligt het dorp Zia. Het eiland heeft een internationaal vliegveld waar vele lijn- en chartervluchten arriveren. Toerisme is een belangrijke bron van inkomsten voor Kos.

De hoogste berg op Kos is de Dikios, en deze is 846 mtr. hoog. Als men deze tocht wil maken, zorg dan voor goede wandelschoenen, en voldoende drinken bij zich heeft. Deze tocht is af te raden als het geregend heeft, met kleine kinderen, in de zomer maanden als het te heet is. U kunt met de auto naar Zia rijden, en daar vanuit gaat men naar het oude Zia. Daar kan men de wandeling beginnen. Naar de top duurt zo´n 2 uur, en naar beneden ± 1 1/2 uur. De route is goed te herkennen, volg de XPICTOC dit kom je regelmatig tegen. Aan de top heeft men een schitterend uitzicht over heel Kos. Boven aan de top staat het kruis, die zelfs vanuit Kos stad te zien is. Ook staat daar een kapelletje.

Kos is het Griekse fietseiland bij uitstek. Klik hier voor enkele fietsroutes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *