naturisme

Thema’s > Naturisme

In heel Griekenland is naturisme officieel slechts toegestaan op enkele goedgekeurde plaatsen. Het wordt echter oogluikend toegestaan op meerdere plaatsen. Dit zijn meestal rustige, afgelegen plekken, zoals strandjes en baaien. Deze situatie kan plotseling veranderen met het verschijnen van een nieuwe taverna aan een strand, waarna snel een bordje “Geen Naakt” verschijnt. Ook kan het gebeuren dat naturisme niet is toegestaan in de weekenden of in juli en augustus, wanneer de Grieken zelf naar het strand gaan. U dient dus altijd rekening te houden met de gevoeligheden van de plaatselijke bevolking. U bent gast in hun land en de Grieken zijn erg gevoelig voor bloot. Kreta is een erg traditioneel eiland en de bevolking is niet gewend aan ons naturisme.

Topless zonnen is vaak geen probleem, zolang het strand niet zichtbaar is vanuit een dorp. Niettemin kan ieder afgelegen strand, in het bijzonder op de wat stillere eilanden, een plaats zijn waar je van naturisme kunt genieten.

Op de Cycladen is het goed naturistisch recreëren, vooral buiten het hoogseizoen. Leuke eilanden zijn Paros (wat groter) en Amorgos en Donousa (kleinere eilanden). Ook een aanrader is Antiparos. Dat eiland ligt nagenoeg tegen Paros aan en heeft een gezellig naaktstrand. Vanaf Paros varen er de hele dag veerbootjes af en aan. Zo’n tochtje duurt een minuut of 10. We noemen hier maar 3 eilanden van de cycladen, maar op alle Cycladen-eilanden zijn naaktstranden te vinden. Grote stranden zijn er b.v. ook op Tinos en Andros. Als je van naturisme en feesten houdt, zijn Mykonos en Ios aanraders. 

Alfabetische lijst van naturismestranden op Kreta.

Agia Roumeli
Weg van het hoofdstrand, oostelijk, aan de andere kant van de Samaria rivier. Ten westen van Agia Roumeli liggen zes afgelegen stranden op een rij geschikt voor naaktrecreatie. Kalogeros en Fournoti zijn uiterst afgelegen en kunnen alleen per boot worden bereikt. Ze hebben een strand met fijne kiezelstenen en kristalhelder water. Domata – genoemd naar de prachtige rotsformaties – is nog moeilijker te bereiken via een uitdagende wandeling door de Kloof van Klados, een deel van wandelroute E4. Sendoni is ook te bereiken via een lange en uitdagende wandeling, en natuurlijk zijn beide te bereiken per boot.

Agia Galini, 
Ten oosten van Agia Galini, juist achter de rivier. Agia Galini is een groot dorp met hotels, restaurants, bars en een camping.

Agios Pavlos
Gelegen 1 uur wandelen oostelijk van Agia Roumeli. Een lang en zo goed als verlaten strand
Ten westen van Agios Pavlos is ook een mogelijkheid. Rij door Sakturia naar Agios Pavlos. Net voor Agios Pavlos is een weg die naar het westen draait. Rij door tot het eind van de weg en loop de zandheuvel naar beneden (heel leuk!!!) naar het lange, afgelegen strand. Er zijn in Agios Pavlos tavernes en kamers te huur.

Agiofarango (de kloof van de Heiligen). 
Een prima plaats, die ook een beetje een trektocht inhoudt. Het is een beetje ingewikkeld om er te geraken.

Damnoni,
Ten oosten van Plakias. Als je de baai van Damnoni bereikt, ga je linksaf en volg je het spoor naar een kleine inham met zonnebanken. Er is niet genoeg plaats, maar het is wel een naturistenstrand.

Diskos.
Ten westen van Lendas. Hier zijn kamers te huur en 2 tavernes. In Lendas zijn er meer te vinden.

Glykanera 
Sweet water beach/ Zoet water strand
Een spectaculair mooi strand gelegen halfweg tussen Loutro en Chora Sfakion.

Giorgioupoli beach,
Tussen Chania en Rethimnon is een  zandstrand van  9 km lang en op het Oostelijk deel is naturisme mogelijk.

Kokkini Ammos-strand 
Het strand ligt ten zuiden van Matala; er is een 30 minutenlang pad vanuit het dorp.

Kommos. 
Rij voorbij Festos naar Pitsidia en zo naar kommos. Het is een schitterende plaats en je kunt er vlak voor het strand de opgravingen van een oude stad zien. kommos is een broedplaats van de Caretta Caretta (de mediterrane zeeschildpad) en daarom mag je er de nacht niet doorbrengen. De plaatsen die met draad zijn afgezet zijn hun nesten. Op het zuidelijk deel van het strand vind je een taverne en veel zonnebanken. Als je naakt wilt zwemmen, moet je naar het noordelijke deel gaan maar het is goed mogelijk dat je hier ook vele niet-nudisten aantreft. Ik vrees dat deze geweldige plek zeer snel verboden zal worden voor naturisten.

Lentas
Ook verschillende gelegenheden voor naturisme.

Ligres
Ten westen van Ligres. Rij door Kerames en Agalianos tot aan het strand van Ligres, loop dan in westelijke richting naar het volgende strand. Er is een taverne met 4 kamers te huur in Ligres.

Loutro
Glyka Nera, vlakbij Loutro, is een van de beste plekjes. Bovendien is er een kleine averne.

Orthi Ammos 
Hier gaat onze aandacht naar het oostelijk deel van het strand, 1 km ten oosten van Frangokastello. Het is een aardige en rustige plaats met een groot Venetiaans kasteel. Men zegt dat de geesten van de Kretenzische strijders, die het kasteel verdedigden tegen de Turken, hier ’s morgensvroeg in de maand mei, verschijnen.

Paleochora
Een deel van het lange zandstrand wordt gebruikt door naturisten. Iets naar het Oosten is er ook nog het strand van Anidri.

Plakias
Een lang strand met een gedeelte voor naturisten.

Preveli, Damnoni
De situatie verandert hier regelmatig. Wat verder naar het Oosten hier is een erg lang strand dat helemaal doorloopt tot Agios Pavlos (niet hetzelfde als de Agios Pavlos die hierboven werd genoemd). Diverse gelegenheden voor naturisten.

Psili Ammos. 
Net voor Lendas ga je naar links en volg je de weg naar Loutra. Rij voorbij het strand de berg op van waaruit je een diepe kloof zult zien. Laat je auto daar achter en volg het dalende pad door de kloof. Na 20 minuten kom je op een van de mooiere plekjes van Kreta. Het is een hele mooie plek om te kamperen, maar doordat er op het strand geen schaduw is, zal je veel water moeten meenemen.

Sougia
Het oostelijk deel van het strand van Sougia is een nudistenstrand. Sougia is een van mijn favoriete plaatsen omdat er een groot strand is en er veel trekkingroutes zijn. Het is bovendien de beste verblijfplaats als je door de Samariakloof wilt lopen. Vroeg in de morgen neem je de locale bus naar het Omalos Plateau, je loopt door de kloof en ’s namiddags neem je de boot van Agia Roumeli naar Sougia. Niettegenstaande er vele kamers, tavernes en enkele bars zijn, is het zeker geen lawaaierige plaats.

Eén gedachte op “naturisme

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *