Ios (Cycladen)

Plaatsen > Ios

Ios is een eiland dat behoort tot de Cycladen. In 2000 had het eiland ongeveer 1.650 inwoners.

Ios ligt ten noorden van Santorini en ten zuidwesten van Naxos. 

De hoofdstad is Ios Stad. Ios stad ligt in het westen van het eiland, aan de kust. De stad is gebouwd op de top van een heuvel. Op het hoogste punt van de heuvel liggen de overblijfselen van het in 1400 gebouwde Middeleeuwse kasteel en de Venetiaanse Aghios Nicolaos kapel. Ook vindt u hier de resten van de oude stad Ios. Kijk vooral even naar de oude stadsmuren en het Odysseas Elitis theater. 

De Aghia Ekaterini kerk vindt u vlakbij de ruïnes van de Tempel van Apollo. De Aghia Ekaterini kerk is het bezichtigen eigenlijk niet waard. 

U moet zeker wel even gaan kijken bij de indrukwekkende Kathedraal van Ios. In het interieur vind u verschillende iconen, die stuk voor stuk voorzien zijn van mooie kleuren en decors.

Ook de Aghios Ioannis Promodos kerk moet u gezien hebben. Het is een ouderwets klein kerkje, dat herkenbaar is aan de witte kleur. 

Onder het kasteel bevindt zich de Panagia Gremiotissa kerk met de voor de streek zo kenmerkende blauwe koepel. Deze kerk werd gebouwd tijdens de Turkse overheersing. 

Ios-stad is een bruisende stad met een uitgebreid uitgaansleven. Het centrum van Ios stad wordt gevormd door een groot plein. Na zonsondergang komt het plein tot leven dankzij de vele bars, disco’s, diverse goede eetgelegenheden en leuke winkeltjes. 

In Ios-stad is een klein Archeologisch Museum. Het museum is dagelijks geopend van 08.00 uur tot 14.00 uur (op maandagen gesloten). 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *