Naxos

Plaatsen > Naxos

Naxos is een Grieks eiland in de Egeïsche Zee. Het behoort tot de Cycladen. Er wonen ongeveer 25.000 inwoners op een oppervlakte van 428 km2. 15.000 inwoners wonen in de hoofdstad. De lengte en de maximale breedte van het eiland is ongeveer 23 km. Naxos is daarmee het grootste eiland van de Cycladen. Het eiland heeft gebergte. De hoogste berg van het eiland en van de Cycladen is de berg Zas (Zeus) met een hoogte van 1000 meter. Naxos is het grootste en het groenste eiland van de Cycladen en het heeft de naam over de mooiste stranden van de Cycladen te beschikken. Er worden vooral veel citrusvruchten, olijven en druiven verbouwd. Hotels zijn op Naxos te kust en te keur; hypermodern, maar meestal authentiek. Veelal zijn het dan ook no-nonsense hotels met allemaal gangetjes, trapjes en poortjes. Rommelig, maar ontzettend gezellig en zo Grieks als het maar zijn kan…

Het eiland is in 6 á 7 uur te bereiken vanuit Piraeus. De schepen komen aan in de haven van Náxos of Chóra.

Ook op economisch gebied is Naxos een van de heersende eilanden van de Cycladen. In de vruchtbare valleien wordt de landbouw intensief beoefend: speciaal het verbouwen van citrusvruchten. Naxos staat bekend om zijn kersen, kaas, olijven en druiven. Ook worden er noten, aardappels, granaatappels en graan verbouwd. De oogst wordt gedeeltelijk gebruikt voor het produceren van olijfolie, wijn en kitron (een likeur, die gemaakt wordt van de bladeren van de citroenboom).

De 41 dorpen en groene valleien liggen tussen kale bergen.

Náxos-stad is een moderne stad met veel verkeer en grote gebouwen. Naxos-stad bezit een bedrijvige haven. Deze stad heet eigenlijk Naxos-stad, maar wordt, zoals vaak op de Griekse eilanden, ook Chora genoemd. Naxos-stad is verdeeld in een nieuw en middeleeuws deel. Dit laatste ligt boven de haven en bestaat uit talloze smalle steegjes met winkeltjes in de authentieke huizen en restaurants waar je voor niet al te veel geld prima kunt eten. Ook langs de haven wemelt het van de terrassen waar, vooral ’s morgens vroeg, de plaatselijke bevolking neerstrijkt. ’s Avonds is het er juist druk met flanerende toeristen op zoek naar een goed restaurant. Het meest opvallende bouwwerk in Naxos-stad is de imposante marmeren ‘Portara’. Het is een poort die rond 525 voor Christus is gebouwd en als ingang van de Apollotempel diende.

Chora is een van de mooiste cycladen-stadjes. Aan de boulevard kan men winkelen, eten en drinken, kijken en bekeken worden. De haven van Chora is een mengeling van Venetiaanse- en schitterende, witte architectuur van de Cycladen. Achter de boulevard ligt een labyrint van straatjes, waarlangs Cycladische huizen, Venetiaanse herenhuizen en talrijke kerkjes hun opwachting maken. Een bezoek aan het kleine archeologische museum van de stad is zeker de moeite waard.

Filóti is het mooiste dorp van het eiland. Het is ontstaan vanuit een amfitheater dat gebouwd is gebouwd aan de voet van de hellingen van een hoge berg. In Filóti zijn verschillende bezienswaardigheden: de Barozzi-toren en de Panagía-kerk. Vanuit diverse plekken heeft een prachtig uitzicht vanuit het dorp.

“Het marmeren dorp” Apiranthos ligt 8 km ten noorden van Filóti. In het dorp is veel marmer verwerkt, waardoor het haar bijnaam heeft gekregen. Apiranthos is gebouwd tegen de hellingen van de Fanári (883 m). De kerkjes, het archeologisch museum en de Zevgoli- en Bardani-torens zijn het bekijken meer dan waard..

Een bezoek verdienen ook Chalkí (de kerk heeft een schitterende ikonóstasis!) en Damariónas (meer naar het zuidwesten). Ook Kóronos en Koronída, het hoogste dorp van het eiland (700m) moet u gezien hebben.

Verspreid over het eiland zijn nog vele kleine dorpjes te vinden: Potamiá, Moní, Tsikalarió, Mélanes.

Op Náxos zijn ook mooie stranden: Agios Geórgios, een druk strand ten zuiden van Chóra. Andere, rustiger stranden zijn verder naar het zuiden: Agia Anna, Mikrí Vígla, Kastráki, Alíko, Agiassós, enz.

Agios Prokopios heeft een strand dat bestaat uit fijnkorrelig zand. Het is uitermate geschikt voor kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *