Verkeer

Thema’s > Verkeer

De afstand naar Athene is minimaal 3.500 kilometer. De meeste mensen maken dan ook gretig gebruik van de carferry-diensten tussen de Italiaanse en Griekse havens of gaan met het vliegtuig en huren een auto op de vakantiebestemming. Vertrekmogelijkheden voor de veerdiensten zijn er vanuit Ancona, Bari, Brindisi en Venetië, aankomstmogelijkheden in Patras en Igoumenitsa.

De wegen in Griekenland zijn niet te vergelijken met de wegen op het Europese vasteland. Dit is vooral in de hoge bergketens. De twee-baans snelweg (soms ook stukken 4-baans) is voorzien van een vluchtstrook, welke soms ook als rijstrook en zelfs als voetpad gebruikt wordt. De meeste binnenlandse bergwegen zijn geasfalteerd en gemakkelijk berijdbaar, soms echter zitten er gaten in het wegdek of liggen er stenen. U komt hier weinig verkeer tegen. Dit in tegenstelling tot de wegen in en rondom de steden, luid claxonneren is normaal. Houdt u er rekening mee dat schapen of geiten de weg kunnen oversteken.

Tijdens de afgelopen decennia werd de vervoersinfrastructuur van het land gemoderniseerd en bevorderd. Griekenland heeft vandaag een geïntegreerde en veilig vervoersinfrastructuur die zich helemaal over het land is verspreidt. Voorts worden de nieuwe projecten onophoudelijk geprogrammeerd, zodat de infrastructuren van het vervoersnet van het land meer en meer betrouwbaar worden. De verrichting van de Brug Rio-Andirrio die (de westelijke Peloponnsese verbindt aan westelijk Centraal Griekenland), de langste opschortingbrug in Europa, is van groot belang voor de verbetering van het wegvervoer in Griekenland. Grotendeels de autosnelweg van „Egnatia Odos“ in Noord Griekenland (totale lengte 680 km) is voltooid, terwijl de acties voor de ontwikkeling van PATHE- de centrale weg as die de steden van Patras, Athene, en Thessaloniki verbindt – uiterst belangrijk is. Voorts op het gebied van overzees vervoer, vorderen de werken om de bestaande infrastructuur in vele havens van het land en vooral die van Piraeus en Rafina, de twee basishavens voor de verbinding te verbeteren van het Griekse vasteland met de eilanden van de Egeïsche zee en met Kreta. De luchthavens van het land werden gemoderniseerd, en dat geldt ook voor het spoorwegnet.

De bouw van de autosnelweg van Attica Weg veranderde radicaal de vervoerskaart van het gebied.

In de stad van Athene, werd het openbaarvervoer bevorderd en de levenskwaliteit werd verbeterd dankzij de bouw en de verrichting van de metro, de spoorweg in de voorsteden en de tram. De bestaande massamiddelen van vervoer werden aanzienlijk verbeterd met de vernieuwing van de bus en trolleybusvloten en het reviseren van de Athene-Piraeus elektrische spoorwegposten. De verbinding van de elektrische spoorweg met het metropolitaanse en in de voorsteden netwerk, evenals met het nationale spoorwegnet leidde tot een functioneel vervoersnet.

Tot slot waren de bouw en de verrichting van de nieuwe moderne luchthaven van Athene, Eleftherios Venizelos, in Spata, Attica, een belangrijke mijlpaal in de verbetering van luchtverkeer in het land.

Autodocumenten
– Nationaal of internationaal rijbewijs
– Kentekenbewijs (NL) of inschrijvingsboekje (B) van de auto
– Groene internationale verzekeringskaart
– Nationaliteitsteken NL of B achter op de wagen of caravan

Caravans
Er zijn geen speciale douanevoorschriften voor het meenemen van caravans naar Griekenland.

Verkeersreglement
Rijden met een voertuig is Griekenland is vooral op het vasteland een heus avontuur. De eilanden Kreta, Rhodos, Lesbos en andere vormen hierop wel een uitzondering door het grote aantal toeristen.

Bijzondere verkeersregels:

 • Alcoholgehalte : 0,5 promille. De straf voor rijden onder invloed is 200 tot 800 euro.
 • Snelheidsbeperkingen : Bij overschrijding van de snelheidslimiet met 50 procent sis de geldstraf 400 euro. Maximumsnelheden Personenwagen met of zonder aanhangwagen.   Binnen de bebouwde kom 50 km/u (motoren 40 km/u) Buiten de bebouwde kom 110 km/u Autosnelweg 120 km/u (motoren 90 km/u)
 • GSM in de wagen alleen handenvrij, boete van € 66.00
 • Reservebrandstof in een jerrycan meenemen is verboden.
 • In de bebouwde kom heeft rechts voorrang bij gelijkwaardige kruisingen. Daarbuiten alleen verkeer dat op de hoofdweg rijdt.
 • Bergwegen
  Op bergwegen is het verplicht te claxonneren bij onoverzichtelijke bochten. Op bergwegen gaat het stijgende verkeer voor.
 • Gevarendriehoek
  Bij een ongeval of pech is een gevarendriehoek
  verplicht.

Verlichting
Hiervoor gelden dezelfde regels als in Nederland.

Gordels en helmen
Gebruik van autogordels is alleen voorin verplicht. Voor motorrijders, snor- en bromfietsers is een helm verplicht.
Boete voor het rijden op een motor zonder helm: 166 Euro (Vanaf sep. 2006)

Parkeren
Auto’s moeten ‘s nachts verlicht zijn als er verder weinig straatverlichting is. Staat uw auto in Athene in een gebied met een parkeerverbod dan wordt uw nummerbord verwijderd. Na betaling van de boete krijgt u deze terug. De Nederlandse parkeerschijf wordt in Griekenland niet erkend.

Boetes
Boetes kunnen nooit ter plekke bij de politieagent worden afgerekend.

Pech onderweg
Hulp van de ELPA is gratis in steden en als u een Internationale Reis- en Kredietbrief (verkrijgbaar bij de ANWB) hebt.

Hulpdiensten:
ziekenwagen: 166, politie: 100, brandweer: 199, wegenwacht: 104.

Slimme tips

 • Wegen in Griekenland hebben vaak brede vluchtstroken. Het is gebruikelijk dat u daarheen uitwijkt wanneer een haastige (Griekse) automobilist er langs wil.
 • Slechts een paar tankstations rond Athene verkopen LPG, en officieel alleen aan taxi’s en openbaar vervoer. Een LPG-gids is verkrijgbaar bij de ANWB.
 • De politie is niet altijd even snel ter plaatse als er een ongeluk is gebeurd. Leg daarom zelf alle gegevens goed vast en maak eventueel foto’s van de schade.
 • oor het huren van een brommer of motor in Griekenland moet u een rijbewijs A hebben.

Brandstofprijzen per Oktober 2004:
Loodvrij 95: 0.87 €
Loodvrij 98: 1.02 €
Diesel: 0.94 €

Toltarieven
Griekenland heeft diverse grote tolwegen. Betalen, op basis van de tariefklasse, gebeurt contant (geen creditcards). In Griekenland worden drie categorieën onderscheiden:

 • Cat. 1: Motorfiets
 • Cat. 2: Personenauto’s
 • Cat. 3: Campers en Busjes tot 10 personen
  (personenwagen met aanhangwagen of caravan = cat. 2 verdubbelen)
 • Sinds donderdag 12 augustus 2004 is er een nieuwe brug over het Kanaal van Korinthie. Deze brug verbindt het vasteland bij Antirion met Rion in de Peloponnesos en ligt iets ten noordoosten van de havenstad Patras. De brug is een uitkomst voor automobilisten die naar Griekenland reizen via Igoumenitsa of Patras (veerverbinding met Italie) en de Peloponnesos willen bezoeken. Voor deze brug moet tol betaald worden.

Verkeersinformatie

Bussen regionaal:
Bus in Griekenland (KTEL), hier krijg je een overzicht van alle bussen in Griekenland
Athene: www.oasa.gr

Luchtvaartmaatschappijen:
OLYMPIC AIRHELLAS JET

Luchthavens:
Athene (ATH)

Ferry’s:
Alle ferries opgenomen in een database.
Van het vasteland (Piraeus) naar de eilanden: Dane Sea Lines
Transfert van Italiė naar het vasteland en de eilanden: Minoan Lines   –   Superfast Ferries

Verkeersdrukte
Met de verkeersdrukte valt het in Griekenland meestal erg mee, behalve in de zomerweekends, want dan trekken alle Grieken massaal per auto van de grote steden naar de stranden. En ’s avonds weer terug. Laat dus zelf in het weekend de auto maar staan.

Nieuwe wegen
Veel snelwegen kent Griekenland niet, eigenlijk alleen de noord-zuidverbindingen zoals de E75 en de E65. Daarom goed nieuws, ook voor Nederlandse autovakantiegangers:
De E90. Volgens de planning zijn deze zomer de laatste kilometers opengesteld van deze nieuwe autoweg (vanaf Igoumenitsa, via Thessaloniki tot aan Kipi bij de Turkse grens).

Verbanddoos én brandblusser
Alle automobilisten (dus ook alle toeristen) moeten in Griekenland een verbanddoos in hun auto hebben. Niet omdat de Griekse wegen zo gevaarlijk zijn, maar omdat de Griekse wet dat nu eenmaal voorschrijft. Ook moeten alle automobilisten, volgens diezelfde wet, in Griekenland een brandblusser aan boord hebben.

Afwijkende verkeersregels
Slepen is toegestaan, maar alleen bij een maximumsnelheid tot 80 km/h.
Verboden te parkeren binnen drie meter van een brandweerwaterkraan.

Verkeersboetes

Snelheidsovertreding tot 20 km/h: € 30, van 20 tot 40 km/h € 60, met meer dan 40 km/h € 150 plús inbeslagname van de auto.

Door rood licht rijden: tot zo’n € 300.

Rijden zonder veiligheidsgordel: rond € 150.

Rijden onder invloed (tot 0,5 promille toegestaan): van 0,5 tot 0,8 promille € 150; van 0,8 tot 1,1 promille € 300 plus intrekking rijbewijs voor drie maanden; meer dan 1,1 promille € 600, intrekking rijbewijs voor 6 maanden plús 2 maanden gevangenisstraf.

Parkeerboete: vanaf 75 euro. Wielklemmen kent Griekenland niet. De politie sleept fout geparkeerde auto’s weg. Extra kosten: rond de € 85.

Boete voor te lángzaam rijden!
Rijd je in Griekenland langzamer dan de verplichte minimumsnelheid, dan krijg je een boete van minstens € 35.

De getoonde verkeersregels zijn populair en vereenvoudigd weergegeven. Bij officiële toepassing geldt uiteraard de wettelijke tekst.
Aan de getoonde informatie kan dan ook geen rechten worden ontleend

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *