Lesbos (Egeïsche Archipel)

Plaatsen > Lesbos

Het eiland Lesbos ligt in de Egeïsche Zee, vlak voor de kust van Turkije. Lesbos is deel van de Egeïsche Archipel. Lesbos heeft een oppervlakte van 1630 vierkante kilometer en is daarmee een van de grootste eilanden van Griekenland. In de Romeinse tijd was het eiland al een vakantiebestemming.

Lesbos is een groen, heuvelachtig eiland met veel olijfgaarden, pijnbomen en oude dorpjes. Heuvel- en bergachtig, met toppen tot 976 meter (Olympus) en deels begroeid met pijnbomen. Op het eiland veel olijfboomgaarden. In het zuiden de diep landinwaarts gaande, grote, beschutte baaien. Lesbos heeft een klimaat vergelijkbaar met dat op het aangrenzende Turkse vasteland.

Lesbos had in 2000 104.600 inwoners die de kost verdienen met de productie van ouzo en olijven, daarnaast ook uit het toerisme. Het woord lesbisch is afgeleid van de naam van dit eiland. Dit heeft zijn oorsprong in de gedichten van Sappho van Lesbos, die liefde tussen vrouwen beschreef.

Mytilini is de hoofdstad van Lesbos. Mytilini ligt aan de oostkust van het eiland. Bezienswaardig zijn de Golf van Kallonis aan de zuidkust en de kleinere Golf van Gera in het Zuid-Oosten.

De haven van Mytilini is een drukke haven.

Buiten Mytilini zijn ook de plaatsen Kalloni, Mythimna (beter bekend als Molyvos), Plomari, Agiassos en Petra van belang. Molivos is een dorpje dat is gebouwd tegen een heuvel met daarboven de ruïnes van een kasteel waarvandaan het uitzicht over Molivos schitterend is. Het dorpje zelf staat onder monumentenzorg.

De stranden op Lesbos bestaan voor het overgrote deel uit kiezels en keien, met hier en daar wat zand.

Strand Eressos Lesbos Griekenland

Zandstranden (vrijwel altijd heel grof zand) zijn te vinden in Anaxos, Skala Eresou, Agios Isodoros, Petra en Skala Kallonis.

Lesbisch en Lesbos
Het begrip lesbienne voor een homoseksuele vrouw is verbonden met dit Griekse eiland. De antieke Griekse dichteres Sappho is van Lesbos afkomstig en haar gedichten bevatten homoseksuele elementen. Vandaar dat vrouwelijke homoseksualiteit sinds de jaren ’60 met het woord ‘lesbisch’ aangeduid wordt. Op Lesbos vinden ook een paar keer per jaar bijeenkomsten plaats van lesbische vrouwen.

Autotoertocht Lesbos
Wij adviseren u om voor een paar dagen een auto te huren om de rest van het eiland in uw eigen tempo te kunnen verkennen. Dit kunt u voor vertrek nog bij Griekenland Vakantieland regelen. Klik hier.

Bezienswaardigheden

  • Het Kasteel in Mytilini
  • Het archeologisch museum in Mytilini
  • De tempel van Diosysos in het zuiden
  • Het Kasteel bij Mithimna in het noorden van het eiland

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *