Santorini

Plaatsen > Santorini

Santorini is een Grieks eiland in de Egeïsche Zee. Santorini ligt ten noorden van Kreta, ten zuiden van Naxos en Paros, en bestaat uit drie eilanden, Thira, Thirasia en Aspronisi. Deze drie eilanden zijn ontstaan tijdens uitbarstingen van de vulkaan in het midden van de eilandjes. De jongste uitbarsting heeft volgens onderzoek in 1628 v. Chr. plaatsgevonden.

Santorini hoort bij de eilandengroep de Cycladen. In het jaar 2000 had Santorini ongeveer 7.100 inwoners. De hoofdstad is Fira.

De naam Santorini is Venetiaans en afkomstig van Sant Irini oftwel Sint Irene, die in de derde eeuw op of bij dit eiland in ballingschap zou zijn gestorven. Over het ontstaan van het eiland zijn er diverse speculaties. Een van de sagen verhaald dat dit het eiland Atlantis is geweest. Plato zou met zijn verhaal over Atlantis geïnspireerd zijn door de vulkanische uitbarstingen van Santorini.

Op het eiland kunt u een tocht per bus maken. U komt dan langs indrukwekkende rotsen, die allemaal verschillend gekleurd zijn. Het vulkanisch gesteente bevat  verschillende metaalsoorten die de rotsen haar kleuren geven.

De hoofdstad Thira is een typisch sfeervol Cycladen stadje met een erg mooie ligging op de kraterwand, waardoor je een indrukwekkend uitzicht hebt over de Caldera, de vulkaankrater.

De dorpjes Pirgos, Oia en Messaria hebben nog een traditioneel karakter en vooral in Pirgos heerst er nog een authentiek middeleeuwse sfeer.

Het plaatsje Oia in het noorden van het eiland is heel erg leuk. ’s Avonds kun je hier een mooie zonsondergang gaan bekijken. Je zit daar alleen met nog honderd anderen, maar het is zeker de moeite waard. Daarna lekker dineren in één van de sfeervolle restaurants, dat maakt de avond zeker tot een zeer geslaagde.

Bezienswaardigheden

  • U kunt een ezel huren om in Fira via het ezelspad naar de oude haven af te dalen, maar er is ook een kabelbaan.
  • Akrotiri; deze oude havenstad werd pas in 1976 ontdekt. Hier kun je mooie Minoïsche overblijfselen bezichtigen.
  • Combineer een bezoek aan de op 15 minuten afstand varen liggende vulkaan met een heerlijk bad in de natuurlijke warm water bronnen.
  • Geniet van een mooie zonsondergang op één van de vele terrasjes in Thira.

Wie op Kreta verblijft, kan het eiland per boot voor een dag bezoeken, schepen varen vanuit de haven van Iraklion, en de archipel binnenvaren is een belevenis op zich. Overnachten op het eiland is uiteraard ook mogelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *