Chania (Kreta)

Plaatsen > Chania

Chania ligt op Kreta aan de noord-West kust van het eiland.

Chania is gebouwd op de plaats van het antieke Cydonia. volgens de mythe is de stad gebouwd door Cydon, kleinzoon van Minos of zoon van Hermes, en beschermheer van de reizigers, van wie de inwoners hun spreekwoordelijke gastvrijheid geërfd hebben.

In de Laat-Minoïsche tijd ontwikkelde zicht op de zelfde plek de machtige handelsstad Cydonia, die concurreerde met de twee andere grote Minoïsche steden Knossos en Gortis. In 69 v.C. werd de stad ingenomen door de Romeonen, tot zij in 325 na C. overging in Byzantijnse handen. In de Byzantijnse periode onderging zij net als de rest van Kreta diverse oorlogen, het geen achteruitgang betekende.

In 823 werd zij ingenomen door de Arabieren die haar de naam Chania gaven. De stad herstelde zich weer in haar oude eer en glorie tijdens de bezetting door de Venetianen die in 1252 op de Kastelli-heuvel een stad bouwden die zij “La Canea” noemden. De stad had een zo groot handels- en economisch verkeer dat zij zelfs “Venetië van het oosten” genoemd werd.

Kreta Chania Leerstraat
Kreta Chania Leerstraat

De nieuwe stadswallen waren niet in staat de aanvallen van de Turken te weerstaan en Chania was de eerste stad op Kreta die in 1645 in hun handen viel, na een 55 daagse belegperiode.

In 1850 wordt Chania tot hoofdstad van het eiland benoemd. Die titel behield zij tijdens de periode van onafhankelijkheid van Kreta 1898 – 1913, maar ok na 1913, jaar van de eenwording met Griekenland, tot in 1972. In die periode 1850 – 1912 en vooral tijdens de jaren van onafhankelijkheid kende Chania een grote opbloei. De ambassades van de grootmachten, de gouverneur en de regering van het onafhankelijke Kreta hadden alle hun zetel in Chania.

Het moderne Chania is een zeer druk toeristencentrum met veel mogelijkheden om te shoppen, van de zon te genieten op de nabije stranden en uit te gaan in één van de vele discotheken. De luchthaven ligt op het schiereiland Akrotiri, samen met de drukke ferryhaven.

Chania de haven
Chania de haven

De bezienswaardigheden van Chania zijn voornamelijk in de oude stad geconcentreerd rond de mooie Venetiaanse haven.

Er zijn ook nog een aantal bezienswaardigheden die zeker de moeite lonen. Je kan rustig rondslenteren aan de haven met zijn Venetiaanse vuurtoren, Turkse moskee en het Scheepvaartmuseum dat je een goed overzicht heeft van de Turkse verovering van het eiland. In het centrum heb je het Byzantijns museum voor wie niet alleen van iconen houdt maar ook van andere Byzantijnse voorwerpen. Waardevol is ook het Archeologisch museum, ondergebracht in een kerk.

Klik hieronder voor een grote detailkaart van Chania:

Plattegrond Chania
Plattegrond Chania

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *