Amorgos (Cycladen)

Plaatsen > Amorgos

Amorgos is één van de eilanden die behoren tot de Cycladen. Amorgos is één van de meest bergachtige eilanden en tevens het meest oostelijk gelegen eiland van de Cycladen. Amorgos ligt ten zuidoosten van het eiland Naxos en ten noordoosten van Santorini.

Amorgos heeft een oppervlakte van 121 km2 en er woonden in 2000 ongeveer 1.720 inwoners. Tot in de jaren tachtig bleef Amorgos geïsoleerd en kwamen er weinig toeristen. Nu is het eiland ontsloten via een belangrijke veerdienst die de Pireus via Paros en Naxos met Amorgos verbindt. Vanuit de Pireus is het ongeveer 10 uur varen; het is dan ook aantrekkelijk de avondboot te nemen en te slapen op de boot. Soms wordt gevaren via een omweg langs de kleine Cycladen (Donoussa, Schinoussa, Iraklia, Koufonisi). In uitzonderlijke gevallen gaat de bootdienst verder naar Astipalea, waardoor een verbinding ontstaat met de Dodekanissos o.a. met Kalimnos, Kos en Rhodos.

Sinds de jaren tachtig is het niet langer nodig dat u uw  kennismaking met Amorgos tot de omgeving van Katapola, met een bezoek aan Chora en het klooster van Chozoviotissa, beperkt. De plaatsen op Amorgos zijn met regelmatige busdiensten bereikbaar tot de dorpjes in het zuiden rond de Kato Meria.

Katapola is de gebruikelijke aankomsthaven van Amorgos: er zijn enkele hotels en restaurants, en de camping ligt vlakbij. Je kunt te voet de hele baai langs wandelen naar de stranden ten noorden van Katapola, of je kunt je laten overzetten door een bootje. Op de heuvelrug ten zuiden van Katapola ligt de opgravingssite van Minoa.

Bussen verbinden Katapola met Chora, en via Chora ook met Egiali in het noorden en met de dorpen in het zuiden.

Chora ligt ongeveer 5 km van Katapola; het is een aangenaam Cycladisch dorp, beheerst door een klein kasteel en enkele windmolens. De bus rijdt soms verder naar het klooster van Panagia Chozoviotissa en het strand van Agia Anna, maar dat doe je het best te voet. Het klooster is het mooiste Byzantijnse klooster van de Cycladen en dateert uit de 9de eeuw. Het ligt hagelwit hoog tegen de duizelingwekkend hoge rotswand aan en je wordt er nog altijd ontvangen met een glas water, een glaasje likeur en wat loukoum.

De noordelijke haven van Egiali heeft een heel mooi strand, maar is vooral een goede uitvalsbasis voor schitterende wandelingen naar de mooie dorpen van Lankada en Tholaria. Ook het klooster van Agios Theologos is heel mooi gelegen en bezoek waard.

In het bergachtige zuiden van het eiland is vooral de akropolis van het oude Arkesini (Kastri) de moeite waard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *