Kos (Stad)

Plaatsen > Kos Stad

Partners Kos Stad Vakanties

De hoofdstad Kos van het gelijknamige eiland Kos, is het toeristische en culturele centrum van het eiland Kos. Kos stad ligt aan de noordoostkust van het eiland Kos, dicht bij de Turkse kust. U kunt vanuit Kos stad, Bodrum zien liggen op een afstand van 4km. 

Kos is een grote badplaats met veel winkels, meer dan 100 bars (1 Nederlandse), 3 discotheken, vele discobars (vooral in Barstreet en Little barstreet), meer dan 100 eetgelegenheden en mogelijkheden om geld te pinnen. Net buiten Kos-stad richting Psalidi is een nachtclub Apoplous. In Kos-stad vind je tegenwoordig veel internetcafe’s. 

Dicht bij de haven van Kos staat een 14e eeuwse burcht, die in 1315 door de ridders van St. Johannes van Rodos is gebouwd. In het centrum van Kos Stad ligt een oude marktplaats, een agora.  

Kos Stad is in 1933 verwoest door een aardbeving, door deze aardbeving zijn talloze oudheden te voorschijn gekomen, die jaren verborgen hebben gelegen. Deze oudheden zijn door de Italianen gerenoveerd. Bij het weer opbouwen van Kos stad na de aardbeving van 1933 is de stad ruim opgezet met veel groen, parken met bloemen, met palmen omzoomde lanen en fantastische zandstranden die zich kilometers lang aan de weerszijden van de haven uitstrekken.

Kos stad heeft een héél gezellige haven, ´s overdag kan je vanaf hier vertrekken met de boot (veerboot – zeilboot) naar andere eilanden toe, maar je kan ook naar Turkije. ´s avonds veranderd deze haven stad in een gezellige druk uitgaan centrum. Men kan dan overal gaan eten, flaneren over de kade, winkelen, disco’s en cafés

Kos-stad heeft meerdere brede en lange stranden, waaronder het hoofdstrand en het strand aan de noordzijde.

Daarnaast zijn er nog belangrijke archeologische monumenten in en vlakbij de stad, zoals het asclepium, de burcht, de agora, het theater, een Romeins badhuis, en een Rooms Katholieke kerk (de enige op het eiland), die het eiland nog interessanter maken.

Het eerste wat in het oog valt is de grote burcht aan de mandraki-haven. Voor de bouw van deze burcht met zijn dubbele muren werd gebruik gemaakt van stukken steen en marmer afkomstig uit de oude stad die werd verwoest bij de eerste aardbeving.

Ten zuiden van de burcht is een brug over de mooie palmboulevard, die het plein van Hippocrates verbind waar de beroemde boom van Hippocrates staat. (Vanaf het plein over de brug is de ingang van de burcht, entree 3 euro).
Het is een reusachtige boom waarvan gezegd wordt dat hij geplant is door Hippocrates, en in de schaduw ervan zou hij zijn medisch onderricht gegeven hebben.

Tegenover de plataan staat de mooie moskee van Gazzi Hassan of van Loggia met zijn hoge minaret, gebouwd in 1786, eveneens met oude materialen van de oude stad getroffen door de eerste aardbeving.

Verder naar het zuiden is het terrein va een archeologische opgraving, de dichtstbijzijnde vanaf de haven, met ruïnes van de antieke Agora met twee heropgerichte zuilen van de Aphroditetempel, de Stoa uit de 4de eeuw (ook hier enkele heropgerichte zuilen), een grote basiliek, een tempel waarvan men denkt dat hij aan Hercules gewijd was, gedeelten van de oude muur, enz

Het Archeologisch Museum Op het Eleftherias-plein, het aantrekkelijkste en meest centrale plein van Kos-stad, is een bezoekje waard.

Een wandeling langs de haven met zijn cafés en terrasjes, jachten, kaiks, en kleine schepen is een aangename ervaring, evenals een avondlijke zwerftocht door de straten van de nieuwe stad, ten noorden van de haven, met zijn ontelbare bars. Er zijn zelfs bars die gericht zijn op bezoekers van een bepaalde nationaliteit. De “Naklirou” de café straat wordt ´s avonds verlicht door lampen en laserstralen tevens loopt deze weg langs de oude Agora (oude ruïnes, deze zijn ook bloot komen te liggen naar de aardbeving van 1933). Er liggen zelfs nog mozaïek vloeren.
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *