Heraklion (Kreta)

Plaatsen > Iraklion

Heraklion, Iraklio of Iraklion is de hoofdstad van het eiland Kreta. Het ligt centraal aan de noordkust van het eiland. Net ten oosten van Iraklion ligt de luchthaven. In Hewraklion wonen ongeveer 150.000 inwoners.

Iraklion is voor het grootste deel verwoest geweest tijdens de “Slag om Creta” in de tweede wereldoorlog. Na de oorlog is Iraklion weer snel opgebouwd. Gelukkig zijn er nog vele oudheden bewaard gebleven waardoor de stad toch zeker een bezoek waard is.

De stad heeft een archeologisch museum met veel voorwerpen uit de Minoïsche cultuur. In dit museum staat ook een maquette van Knossos. Er staan diverse vondsten van de archeologische plaats Phaistos, zoals de wereldberoemde Schijf van Phaistos in dit museum.

De haven van de stad is zeker een bezoekje waard. Ook lekker slenteren door de vele winkelstraatjes (of over de markt) is zeker de moeite waard. De grote Venetiaanse muur die vanaf 1462 rondom de stad werd gebouwd met haar 4 stadspoorten zijn nog steeds in gebruik. Verschillende kerken zoals de Agia Katerini, met de kapel van de Agii Deka met 16de eeuwse iconen en de Agios Titos zijn zeker een bezoek waard.

Men kan vanuit Iraklion andere Griekse eilanden bezoeken, bijvoorbeeld een boottocht van een dag naar de vulkanische archipel Santorini is mogelijk.

De archeologische plaats Knossos ligt enkele kilometers ten zuiden van de stad. Het is goed met de bus, scooter of huurauto te bereiken.

De markt in Iraklion is op zaterdag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *