Delphi

Plaatsen > Delphi

Delphi is een stad aan de zuidkant van het Griekse vasteland, ten noorden van de Peloponnesos. In de buurt van de Golf van Korinthe, op de hellingen van de berg Parnassus, werd al voor 1400 v. Chr. het stadje Delphi gesticht. De stad ligt aan de voet van het Parnassusgebergte, aan de Baai van Korinthe, op tamelijk grote hoogte. De tempel die er na verloop van tijd werd gebouwd, groeide uit tot een van de grootste heiligdommen van het oude Griekenland.
Oorspronkelijk was de tempel gewijd aan de aardgodin Gaia, maar vanaf de 8ste eeuw v. Chr. nam Apollo, de god der profetie, haar plaats in.

De oude archeologische plaats van Delphi is enkel ’s ochtends vroeg open, dus wie de stad bezoekt om deze opgraving te kunnen zien, moet of heel vroeg komen. Onderdeel van de archeologische plaats is de tempel van Apollo, God van de Zon en beschermheilige van de waarheid

In de oudheid werd deze plaats bezocht voor haar orakel. De stad stond in de klassieke oudheid bekend vanwege het Orakel van Delphi, toegewijd aan de god Apollo, de plek, waar de Grieken wijze raad van de goden konden ontvangen. Een orakel was een instituut of een middel om het oordeel, de wil of machten van Goden te peilen; ook het antwoord dat deze machten gaven op de gestelde vragen heet orakel. De invloed van het orakel van Delphi was in het oude Griekenland zowel op wereldlijke als in geestelijke aangelegenheden zeer groot. Menig maal heeft het Griekse leger in die tijd, 600 jaar voor Christus, het orakel van Delphi geraadpleegd om hun gezichtspunten door een duidelijke uitspraak bevestigd te zien.

Het orakel sprak altijd via een oudere vrouw, de Pythia. In trance, en soms ontstoken in woede, beantwoordde ze vragen, deelde ze bevelen uit en deed ze voorspellingen.
De moderne wetenschap heeft de verklaring van de oude Grieken voor de inspiratie van het orakel lang geleden van de hand gewezen: omhoog stijgende dampen uit de vloer van de tempel. Nooit werden er spleten of andere mogelijke bronnen voor die dampen gevonden. Volgens deskundigen was het verhaal dan ook niet meer dan een mythe.

De laatste jaren zijn er echter theorieën dat de dampen bestonden uit Ethyleen gas. In de buurt van het Orakel is inmiddels inderdaad dat soort gas gevonden, wellicht is het orakel geen mythe……..als u niet gaat kijken zult u het nooit weten…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *