Ithaki (Ionische Eilanden)

Plaatsen > Ithaki

Ithaki (Latijnse spelling Ithaca) is een van de Ionische Eilanden, waar Odysseus koning van was volgens de Odyssee van Homerus.

Samen met het eiland Kefalonia vormt het de prefectuur van Kehphallinia, 96 km2, met 4000 inwoners. Of het Homerische Ithaka overeenkomt met het huidige eiland met de daarvan afgeleide naam (het Griekse Ithaki) is onderwerp van een langdurige controverse.

Het eiland Ithaki ligt op de smalste punt gemeten slechts twee kilometer verwijderd van het grotere Kefalonia, dat ten westen van Ithaki ligt. Aan de oostzijde bevindt zich het vasteland van Epiros.

Ithaki is lang en smal van vorm en heeft een totale oppervlakte van 96 km². Het wordt bijna in tweeën gesneden door de diepe baai van Molos aan de oostkant van het eiland. Een smalle strook land verbindt de twee delen van het eiland met elkaar.

Zoals alle Ionische Eilanden is ook Ithaki bergachtig. De hoogste berg op het eiland is de Nirito. Deze is 800 meter hoog. De kustlijn is steil en rotsig, afgewisseld met lieflijke stranden. Dit alles omzoomd door de heldere, turkooizen zee. Het eiland heeft een mooie, groene vegetatie.

De belangrijkste plaats (haven) op het eiland is Itháke, aan de Golf van Molo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *