Symi

Plaatsen > Symi

Symi is een klein eiland ingeklemd tussen rimpels van de Turkse kust. Het heuvelachtige Symi is een populaire bestemming voor dagjesmensen uit Rhodos.

Symi was vroeger, dankzij zijn scheepwerven en sponsvisserij, een van de meest welvarende eilanden van de Aegeïsche zee. Met de opkomst van de stoomschepen en door afzondering van Anatolie is deze welvaart geheel verdwenen. Doordat in het verleden alle bomen gekapt waren en de invoer van hout uit Turkije kwam stil te liggen waren ze niet meer in staat hun normale productie van 500 kaïks te bouwen, en toen ook de spons visserij instortte verviel het eiland tot armoede. 

Redding daagde door de Turkse invasie op Cyprus in 1974, toen Symi een nieuwe mogelijkheid werd voor de dagjesmensen in plaats van het Turkse Marmaris (wat niet langer toegestaan werd). De enige grote plaats op Symi is de haven-chora combinatie aan de noord kust. 

Het leven speelt zich af rond de haven van Gialos met een mooie waterkant, met wondermooie pastel kleurige met rode dakpannen aaneengesloten klassieke huisjes oplopend in een baai. 

De kade, compleet met klokkentoren bij de aanlegsteiger is overdag erg druk, maar zodra de tourboten zijn verdwenen vervalt alles weer in de normale slaperigheid. De boten komen aan in de middag en vertrekken vier uur later, nadat ze hun best gedaan hebben om Symi’s reputatie als duur eiland te bevestigen, gedurende deze periode zijn de prijzen 50% hoger. 

Het is zielig om deze horde mensen, sommige alleen gekleed in een zwembroekje, onder de hete zon heen en weer te zien lopen over de kade. De uitermate vriendelijke bevolking van Symi organiseert boottochtjes naar mooie baaien, soms inclusief lunch. Of een trip per auto naar Panormites en per boot terug. 

Langs de Emborio road zijn wat kleine privé kiezel strandjes te vinden en langs de Agios Nikolaos beach zijn de meeste toeristen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *