Karpathos

Plaatsen > Karpathos

Karpathos is een Grieks eiland dat deel uitmaakt van de Dodekanesos eilanden groep. Na Rodos is het het grootste eiland van deze eilandengroep. Het ligt ten noordoosten van het kleinere eiland Kassos en ten zuidwesten van Rodos. Het zeer kleine eilandje Saria lijkt in het noorden aan Karpathos vast te liggen. 

Karpathos heeft hoge bergen en is behoorlijk bedekt met bomen (helaas is een groot deel verloren gegaan door recente bosbranden) en is voorzien van diverse uitstekende stranden.  Karpathos is door de jaren heen altijd in twee delen verdeeld geweest. De scheiding wordt veroorzaakt door onherbergzaam terrein, waardoor de veerboten aanleggen bij twee havens.

De hoofdstad ligt in het zuidoosten van het eiland. De hoofdstad heet Pigadia (Karpathos genoemd door de bevolking) en ligt op het zuidelijke, meer bewoonde en vlakker, gedeelte van het eiland. De belangrijkste bezienswaardigheid is de pittoreske haven en een 4 Km lang zand strand ten noorden van de stad. Andere steden op het eiland zijn de noordelijker gelegen Olympos en Diafani. 

In Vuno is er een museum. In het zuiden van het eiland ligt een vliegveld. De veerverbinding tussen Karpathos en andere eilanden is niet zo frequent.

De grootste toeristen plaats ligt ten zuiden van de hoofdstad bij Ammopi met drie zand stranden opgezet als een nog steeds groeiend taveerne dorpje. Ten noorden van de stad liggen een aantal vrij rustige stranden Ahata, Panagia en Apella en in deze omgeving kan prettig gewandeld worden in de heuvels. 

De bus service, uitgezonderd naar Ammopi strand, is slecht en andere transport mogelijkheden ontbreken, de taxi’s zijn duur en een auto of scooter huren is vrijwel onmogelijk door de zeer slechte wegen en het ontbreken van benzine stations. 

Lefkas is een prachtig plaatsje.

Probeer in ieder geval het plaatsje Olympos hoog in de bergen via Diafani te bezoeken. Olympos is het meest fotogenieke plaatsje van het eiland. Olympos gebouwd boven op de steile bergen met veel werkende windmolens is bekend om zijn traditionele levens stijl (de vrouwen zijn gekleed in traditionele klederdracht). Helaas wordt dit steeds meer alleen voor de toeristen gedaan.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *