Skyros

Plaatsen > Skyros

Skyros is het grootste eiland van de Noordelijke Sporaden en heeft een oppervlakte van 215 Km2. Het aantal inwoners schommelt rond de 5000. 

Skyros is nog een onbedorven eiland, het heeft geen hoge gebouwen, massa toerisme of drukke stranden. Ongeveer 30% van het eiland (in het noorden) is bedekt met bos, voor het grootste gedeelte pijn bomen, een zeer goede plaats om eens rond te wandelen. Het zuidelijke gedeelte van het eiland is zeer bergachtig en volkomen onbewoond. Hier leven enkele kudden van de bijzondere Skyrean miniature paarden. Er is een goede weg door dit gebied die echter nergens naar toe gaat. Maar het is aan te bevelen hier een kijkje te nemen het landschap is dramatisch en de uitzichten zijn fantastisch.

Het belangrijkste deel is Skyros stad, gebouwd rond een hoge rots met op de top de resten van een oud Venetiaans fort en een vrijwel in onbruik geraakt vrouwenklooster (St George de Arabier). 

Skyros stad is compleet autovrij, gebouwd in Cyclade stijl en het is plezierig rond te wandelen door de nauwe straatjes en omhoog te klauteren naar het fort en de monastery Aghios Georgius. Waar je beloond wordt met mooie uitzichten over het eiland. 

Aan de baai beneden Skyros stad zijn twee vriendelijke toeristen plaatsjes ontwikkeld; Magazia en Molos met zeer goede zand stranden en enkele taverna’s. Er is zelfs een zeer mooi officieel naakt strand: Tou Papa to Homa.

In Magazia, tegenover de ingang van een kleine camping begint een lange niet zo’n steile zigzag trap naar Skyros stad. Aan het eind van de trap bevinden zich twee mooie musea, een archeologisch en een folklore museum. 

Aan de westzijde van het eiland liggen vijf plaatsjes: Kalamista, Linaria, Aherounes, Pefkas en Atsitsa, bijna allemaal met mooie stranden. Linarea is de belangrijkste omdat het de haven van Skyros is. De belangrijkste bezigheden van de bevolking zijn: landbouw, het fokken van schapen en geiten, traditioneel houtsnijwerk, vissen en toerisme. 

Het klimaat is perfect, een koele bries speciaal aan de oostzijde brengt altijd verkoeling. Omdat de bus verbindingen uitermate slecht zijn is eigen vervoer wel zo prettig, het aanbod van scooters is echter zeer beperkt en je moet wat moeite doen iets goeds te krijgen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *