Thema’s > Geldzaken
Ondanks dat de prijzen de laatste jaren gestegen zijn, is uit eten gaan in Griekenland nog steeds vrij goedkoop. Verder verwijderd van de grote toeristenplaatsen zijn de prijzen beduidend lager.
Vanaf januari 2002 is het betaalmiddel de Euro.
Sinds 1 januari 2002 betaalt men in Griekenland ook met de euro.
De meeste banken zijn geopend van maandag t/m donderdag van 8.00 tot 14.00 uur en op vrijdag tot 13.30 uur.
Alhoewel rekeningen in tavernas inclusief bediening en belasting zijn, is het vrij gewoon een kleine fooi achter te laten voor de obers. Men geeft ook een fooi aan taxichauffeurs, kappers, portiers en kamermeisjes. Bijvoorbeeld een oude vrouw die voor u de sleutel van de kerk gaat halen, of een priester die u trots rondleidt in zijn kerk. In een dergelijk geval mag u het geld nooit zomaar overhandigen, maar ergens achterlaten.
Wanneer u uit eten gaat in het gezelschap van Grieken, zult u merken dat het niet gebruikelijk is de rekening te delen. Grieken vinden dit een rare gewoonte en maken er grapjes over.
In veel hotels en appartementen kunt u met uw creditkaart contant geld opnemen. Verder worden de meest gangbare kaarten (Visa en Mastercard) op de meeste plaatsen geaccepteerd. Vraag voordat u iets koopt of bestelt even voor de zekerheid!
Uit onderzoek van betaalkaartenmaatschappij Visa Europa blijkt dat bijna 800.000 creditcardgebruikers niet weten dat de creditcard voortaan is gekoppeld aan een pincode. Europa bereidt zich voor op één uniform betaallandschap: Single European Payment Area (SEPA). Hierdoor gaan nu al in bijna alle Europese landen creditkaartbetalingen gepaard met het gebruik van een persoonlijke pincode. Om nare verassingen tijdens de vakantie te voorkomen, adviseren we u: Vergeet de pincode van je creditcard niet als je op vakantie gaat.
Oud Geld Griekenland: drachme
1 = GRD 340,750 (Griekse drachme)
Niet meer geldig!
Oude serie