Pella

Plaatsen > Pella

Het dorp Pella ligt in het noorden van Griekenland, 40km ten westen van Thessaloniki op de weg naar Edessa. Het huidige dorp Pella ligt op de plaats van het oude Pella, de hoofdstad van het Koninkrijk Macedonië. Het dorp heeft nu ca 2500 inwoners.

Ongeveer 410 voor Christus heeft de koning van Macedonië Achelaos zijn hoofdstad verlaten en stichtte de stad Pella. De stad lijkt twee vestigingen te hebben gehad, één op de plaats van het huidige dorp Palaia Pella (1km ten noorden van de hoofdweg) en de andere ten westen van deze, waar muren werden gevonden die waarschijnlijk deel uitmaakten van van het paleis.

Van daaruit werd de stad naar het zuiden uitgebreid tot het voormalige eiland Phakos, ten zuiden van de weg. Na de verwoesting van de stad door de Romeinen na de Slag bij Pydna (196 vC), verdween Pella in de vergetelheid en het werd pas in 1957 herontdekt door Makaronas en Petsas. De opgravingen die sindsdien zijn uitgevoerd zijn zeer productief.

Komende uit Saloniki, zien we aan de rechterkant van de weg, direct na het keerpunt voor Palaia Pella (bushalte), de resten van een aantal grote gebouwen, die tussen kruisende straten staan in een rechte hoek. Deze dateren uit ongeveer 300 voor Christus, ze zijn gepositioneerd rond binnenplaatsen en hebben waarschijnlijk een openbare functie gehad.
Vooral opmerkelijk is een aan de rechterkant (Blok 1) geplaatste fijne mozaïek, met een Ionische zuilengalerij. Een aantal van deze mozaïeken, bestaande uit zwarte, witte en gele steentjes, werden hier gevonden. Één van deze mozaïeken, de Leeuwenjacht, beeld Alexander de Grote af die gered werd door Krateros; andere belangrijke composities zijn Dionysos rijdend op een panter en een andere jachtscene.

Griekse archeologen hebben in 2008 een sensationele vondst gedaan op de begraafplaats in Pella, waar 43 graven gevonden werden uit de periode van 650 tot 279 voor Christus. Daarnaast werden 20 graven gevonden van strijders uit de periode van 580 tot 480 voor Christus. In deze graven werden helmen, zwaarden en messen teruggevonden. Ogen, mond en borst van de overledenen waren met goudfolie bedekt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *