Recepten > Walnotenkoek
Ingrediënten
- 400 g gedopte walnoten
- 8 eieren
- 125 g zachte boter
- 1 vanillestokje
- 180 g suiker
- 250 g bloem
- 1 theelepel bakpoeder
- geraspte schil van 1 citroen
- zout
- broodkruimels
- siroop:
- 250 g suiker
- sap van 1/2 citroen
- 1 pijpkaneel
- 1 1/2 eetlepel Griekse brandewijn
Bereiding
- Vermaal 300 g walnoten in een keukenmachine en hak de rest grof. Splits de eieren. Krab het vanillestokje uit en doe de vanille met de suiker en de boter in een kom. Roer alles tot een glad mengsel. Klop er een voor een de eidooiers door. Zeef de bloem met het bakpoeder boven het botermengsel. Voeg het citroenrasp en een snufje zout toe. Roer alles goed door elkaar.
- Verwarm de oven voor tot 180 °C.
- Klop het eiwit tot stijve pieken. Vouw het met de gemalen noten voorzichtig door het beslag. Vet de vorm in, bestuif hem met broodkruim en schep het beslag erin. Bak de notenkoek 50-60 minuten midden in de oven tot een erin gestoken mes er schoon uitkomt.
- Kook ondertussen een siroop van 1/2 liter water, suiker, citroensap en de pijpkaneel. Laat de siroop iets minder dan 10 minuten koken en zorg dat hij vloeibaar blijft.
- Laat de siroop afkoelen, verwijder de pijpkaneel en giet er de brandewijn bij.
- Giet de afgekoelde siroop over de hete koek, tot de siroop helemaal is opgenomen. Laat de koek afkoelen en plaats hem op een rooster.
- Bestrooi hem voor het serveren met de grof gehakte walnoten.